Vandaag is het Valentijnsdag. De dag van romantische dates, kaarten, rozen en kaarslicht. Voor deze stellen verliep Valentijn anders dan anders. Zij delen hun onvergetelijke verhalen.

STEUN RO

Op 14 februari 2014 vroeg Lammert Brouwer (55) zijn Sandy Loup (46) ten huwelijk. Sandy kwam nietsvermoedend vanuit Bangkok – waar ze woont en werkt – naar Nederland voor de opening van Lammerts nieuwe bedrijfspand. Sandy: “Bijzondere momenten wil je delen met elkaar.”

Voorbereiding
Lammert: “Veel mensen hadden niet verwacht dat ik een huwelijksaanzoek zou doen, gebaseerd op de pijn die ik ervaarde bij de scheiding na mijn eerste huwelijk. Maar Sandy gaf me zoveel tijd, ruimte en vertrouwen, waardoor ik steeds opnieuw de bevestiging kreeg dat wat wij samen hebben precies voldoet aan hoe een relatie moet zijn. Het huwelijk was één van haar grote wensen en was bij uitstek het moment om ons geluk met alle dierbaren te vieren.”

Hij had alles tot in de puntjes voorbereid. Overdag was voor zakelijke contacten, ’s avonds voor familie en vrienden. “Ik vertelde aan iedereen dat het was om Sandy te verrassen, zodat we gezamenlijk onze bewondering konden overbrengen voor haar moed om zo lang zo ver weg te wonen. Het mooie was dat niemand had zien aankomen wat er echt zou gaan gebeuren. Normaal stond ik zonder schroom voor grote groepen, maar nu was ik bloednerveus.”

Moment suprême
Sandy: “Rond acht uur begon de openingsspeech. Lammert had het ineens over mij en alle aanwezigen, dat zouden er volgens hem veel meer moeten zijn op deze bijzondere avond. Na deze wens ging de deur open en stroomden er ineens een hele groep vrienden en familie binnen: vrienden op Terschelling, mijn beste vriendin uit London met partner en mijn vader. Ik wist niet wat mij overkwam. De emoties liepen steeds hoger op. Ik begon nattigheid te voelen, maar was ook voorzichtig met een aanname: Lammert verraste mij vaker, gewoon omdat hij dat leuk vindt.”

Lammert vroeg of Sandy naar voren wilde komen om de presentatie te starten. Sandy: “Ik drukte op de knop. De prachtige presentatie begon te lopen met muziek, hele mooie en lieve worden over mij, maar vooral over hoe hij met zijn zoons en mijn ouders had gesproken om mij ten huwelijk te vragen. Het werd steeds duidelijker. Op dat moment ging Lammert op zijn knieën met ring, in het bijzijn van onze dierbare vrienden en familie en vroeg hij mij ten huwelijk. Mijn antwoord: Ja!”

Lammert: “Met Sandy’s ‘ja!’ in de oren startte de vreugdevolle muziek: A Brand New Day. Sandy: “Na het aanzoek, hebben we tot laat heerlijk gefeest. Naast de trouwdag zelf (op 30-05-2015) is dit mijn meest speciale moment.”

Wereldreis
Sandy: “Eind deze maand keer ik na 4,5 jaar Bangkok terug. Mooi: we hebben kunnen ervaren dat afstand echt tussen de oren zit en dat het gevoel van samen overal en altijd mogelijk is. Dat je binnen een relatie elkaar die ruimte kunt gunnen en dat een nog sterkere band oplevert. Ondanks dit mooie besef, kijk ik er naar uit om weer regelmatig samen te zijn. Na mijn terugkomst hebben we een prachtige reis voor de boeg: een trip om de wereld in zes weken. Een tweede wittebroodsweken.”

Valentijnsdag

In mei 2004 leerden Gaby (43) en Marcel Buining (46) elkaar kennen via Lexa.nl. Gaby had net twee lange relaties gehad en was wel even klaar met mannen, totdat ze een reclame van Lexa.nl. Om haar zelfvertrouwen een boost te geven, meldde zij zich aan. “Binnen een maand had ik 4.000 reacties. Ik heb daar stiekem met mijn huisgenoten enorm om gelachen. Totdat ik er helemaal klaar mee was. Mijn zelfvertrouwen was weer op orde.

Op de laatste dag kreeg ik nog een reactie van ‘Chello11’, een marketingmanager uit Haarlem. In zijn profiel stond dat hij niet hield van yoga en groene thee, waarop ik heel bijdehand antwoordde dat ik daar dol op was. Tot mijn verbazing ontving ik een reactie die nog bijdehanter was. Op de valreep gaf ik toch mijn emailadres. Na zes weken besloten we om te gaan picknicken. Hij had alles wat ik lekker vond bij zich. Ik was zwaar onder de indruk en werd verliefd.”

Zeven maanden later woonden ze samen in Haarlem. Gaby: “Ik had mijn baan en Brabant opgegeven voor de liefde.”

Het etentje
In 2010 vertrokken ze als expats naar Helsinki vanwege het werk van Marcel. “Ik kon directeur worden van een bekend Duits automerk in Finland en de Baltische staten. We woonden prettig in de ambassadebuurt op het eiland Kulosaari-Brandӧ. Onze directe buren werkten op de ambassade.” Diezelfde buren nodigden Gaby en Marcel uit voor een diner op 14 februari 2013. Marcel had een aantal events per jaar om zijn netwerk uit te breiden. Gaby: “We hadden het Thanksgiving dinner meegemaakt en het Hawaii feest met -20 graden en wisten wat we konden verwachten, een zakelijke afspraak. Al hadden we de ingevlogen Franse chef en zijn kreeften totaal niet verwacht.”

Omdat de tafel met verschillende culturen niet blende, leek het de gastheer leuk als de stellen deelden hoe ze elkaar hadden ontmoet. Gaby: “Omdat we elkaar afwachtend bleven aankijken, besloot ik om het spits af te bijten. Marcel en ik keken elkaar aan met een blik van zullen we de waarheid vertellen of dat we elkaar gewoon in de kroeg hebben ontmoet? Ik besloot eerlijk te zijn. Die mensen kende ik toch niet en zou ze waarschijnlijk na die avond nooit meer zien.”

Ongemakkelijkheid
Gaby: “Mijn eerlijkheid over die 4000 reacties in een maand ging geloof ik net iets te ver voor de andere culturen. Marcel haakte in dat hij toch maar mooi de winnaar was. Misschien was het in hun land wel not done om zo een partner te vinden en vonden ze ons maar raar. We hadden een blind date en dat concept is misschien niet in iedere cultuur vanzelfsprekend. De groep reageerde nogal koeltjes, maar ook zeker te beleefd om vragen aan ons te stellen.” Marcel: “Het was een totale clash of cultures. Nederlandse directheid gecombineerd met een nogal privé onderwerp. Kortom, ongemakkelijke stiltes.”

Afloop
Gaby: “We hebben de kreeft netjes opgegeten, de verhalen van de andere stellen aangehoord, waarbij het opviel dat ze heel alledaags waren. Waar Marcel en ik in geuren en kleuren vertelden over onze geschiedenis, bleven de anderen hooguit twee minuten aan het woord en met een kort knikje werd duidelijk dat het volgende stel aan de beurt was. We voelden ons nog ongemakkelijker, nét iets te veel gedeeld op die zakelijke avond.”

Het stel kijkt wisselend terug op die ongemakkelijke avond. Marcel: “Het blijft een erg leuke herinnering.” Gaby: “Nu kan ik erom lachen, maar toen was het uitzitten met spierpijn in mijn kaken van het neplachen.”

Viering
Marc: “Goed excuus is dat ik Gaby op een 13 februari (2005) ten huwelijk heb gevraagd, waardoor we op 13 februari een lekker hapje gaan eten zonder kids. Ik ben de veertiende namelijk op reis.” Gaby: “Boft hij even.”

Valentijnsdag

Beeld Sandy en Lammert: Peter Lingen