Was 2016 nu wel of niet een goed filmjaar? Dat hang er vanaf waar je naar kijkt. Vanmiddag maakte de Nederlandse bioscoopbranche in het Tuschinski theater de resultaten bekend, maar het meest vrolijk stemmende nieuws hadden we op dat moment al binnen. Dat waren natuurlijk de Golden Globes (beste film en beste actrice) voor Elle van Paul Verhoeven, Nederlands meest succesvolle regisseur. Ik geef toe, een beetje buiten de orde hier, want een Franse productie, maar toch iets met een Nederlandse glans.

STEUN RO

Maar nu de jaarcijfers. Wil je het resultaat van de Nederlandse film in één getal vangen, bijvoorbeeld het marktaandeel in de bioscoop, dat was 2016 een somber stemmend jaar. Van een aandeel van ruim 20% in 2014 en 18% in 2015 gekelderd naar nog geen 12%. Dit was dus waar we op het najaarsoverleg al bang voor waren. Soof 2 werd wel de best bezochte Nederlandse film, maar heeft op de valreep de zaak toch niet kunnen redden.

Gelukkig hoeft het biosbedrijf het niet alleen van Nederlandse waar te hebben. Het Amerikaanse aandeel in de recette steeg in 2016 naar 76%. Hajo Binsbergen, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs maakte bekend dat 2016 een topjaar was. Het totale bezoekersaantal in de Nederlandse bioscoop heeft na een paar jaar stagnatie de stijgende lijn weer opgepakt. In 2016 verwelkomden de bioscopen en filmtheaters ruim 34 miljoen bezoekers, een stijging van 3,7% ten opzichte van 2015.

Dit is de top 10 van het afgelopen jaar (tussen haakjes het aantal bezoekers):

1. Bridget Jones’s Baby (1.191.719)