Blendle voor WordPress: met één klik een business model voor freelancers

Je artikelen op je eigen site verkopen en in één moeite door publiceren in Blendle? Kan! Met de Blendle plugin voor WordPress die Reporters Online lanceert.

English

Met nu ruim 600.000 lezers in Nederland en een Amerikaanse lancering in het vooruitzicht breekt Blendle internationaal door als de belangrijkste manier om, online en betaald, kwaliteitsjournalistiek te lezen. Op Blendle zelf natuurlijk, en sinds een aantal maanden ook op een groeiend aantal sites waar je met een Blendle-account terecht kunt. Lezers kunnen daardoor elk artikel kopen dat ze goed vinden, op welke site het ook staat. Met één klik. Zonder dat ze door zeventien digitale hoepels hoeven te springen.

Een aantal grotere uitgevers hebben deze ‘Blendle Button’ inmiddels. Binnenkort zijn het er nog heel veel meer. Bij Reporters Online vinden we dat ook freelance journalisten hun lezers deze service moeten kunnen bieden: je eigen stukken verkopen op je eigen site.

Met gepaste trots, ge-code door Gyurka Jansen en met de nodige hulp van Blendle (waarvoor dank!) lanceert Reporters Online daarom vandaag een (gratis) WordPress-plugin waarmee je één klik-betalingen op je site of sites kunt installeren. Blendle-oprichter Marten Blankesteijn: ‘Ik erger me er al heel lang aan hoe moeilijk het is om online te betalen voor journalistiek. Een digitaal abonnement afsluiten op een krant is véél meer werk dan een abonnement nemen bij Spotify of Netflix. En wie geen abonnement wil maar gewoon één interessant artikel wil lezen kan alleen bij Blendle terecht. Wij hebben onze betaaltechnologie – inclusief de bekende niet-goed-geld-terug-garantie – nu beschikbaar gemaakt voor iedereen die online geld wil verdienen met journalistiek. Zo kunnen lezers met één klik betalen voor een artikel, en straks ook een abonnement nemen. Bij traditionele media, maar ook bij freelance journalisten die hun artikelen zonder tussenkomst van een uitgever direct aan hun lezers verkopen. Wij denken dat veel meer mensen veel meer uit gaan geven aan journalistiek als het zo makkelijk wordt.’

Hoe werkt het?

Met de plugin kun je artikelen verkopen op je eigen site of sites. Lezers rekenen af met hun Blendle-account. Na installatie van de plugin hoef je alleen een vakje aan te vinken.

Als je site aan wat technische vereisten voldoet (voor de liefhebbers: PHP versie 5.3 of hoger op je server) is de installatie een fluitje van een cent. Je kunt de plugin trouwens ook gebruiken om je artikelen via ons in Blendle zelf te publiceren. Daar is het ‘Send to Blendle website’-vakje voor. Veel meer informatie over wat er mee kan vind je (in het Engels) hier.

Om de plugin te gebruiken moet je je registreren bij Reporters Online. Registreren kan hier:

http://reportersonline.nl/register-to-use-our-pay-with-blendle-plugin/

Na registratie krijg je van ons een download-link.

Bugs

We hebben de afgelopen maanden proefgedraaid op een twintigtal websites, om de beginnersfouten eruit te halen – alles weg, denken we, maar we hebben er vast een paar gemist – en om te kijken of en hoe ‘artikelen op je eigen site verkopen’  werkt. Dat werkt prima. De plugin draait op de sites van freelancers als Joost van Egmond, Petra ter Doest, Marloes Elings en nog een fiks aantal meer. Maar ook op bijvoorbeeld misdaadjournalist.nl van Hendrik Jan Korterink die de button gebruikt voor grotere achtergrondreportages over misdaad en misdadigers maar ook voor bijvoorbeeld de compleet uitgewerkte verhoren ven getuigen in het Holleeder-proces.

Freelance & nieuwe businessmodellen

Door de opmars van online kiosken lopen er, soms verhitte, discussies tussen uitgevers, freelancers en de betreffende kiosken zelf: van wie zijn de artikelen en foto’s die daar worden verkocht, en wie heeft recht op welk deel van de opbrengst? Zonder aan die discussie afbreuk te willen doen: bij Reporters Online geloven we vooral in ‘verkoop je eigen werk’ . Dan is er geen discussie mogelijk over van wie de opbrengst is: die is van de auteur, de fotograaf, de maker.

Met de lancering van de eerste goede ‘betaalknop’ voor artikelen maakt Blendle zo’n aanpak mogelijk. Voor freelancers die hun eigen artikelen willen (her)uitgeven, maar bijvoorbeeld ook voor kleinere uitgeverijen voor wie het zelf installeren en onderhouden van een betaalsysteem te veel werk is.

De plugin draait sinds een maand, en die maand hebben we vooral gebruikt om te testen. We weten dan ook nog niet precies hoeveel lezers met de Blendle Button artikelen willen kopen. De eerste indicatie is dat met een semi-professionele site in ieder geval een omzet van een paar duizend euro per jaar mogelijk is, zonder dat het leidt tot een teruggang in bereik. De meeste lezers hebben geen bezwaar tegen betalen met Blendle voor artikelen die hun geld echt waard zijn – omdat ze niet door genoemde zeventien hoepels hoeven te springen, en vanwege de niet-goed-geld-terug-garantie. Met de verdere groei van Blendle en andere kiosken zal die omzet de komende jaren meer worden.

Daarmee is Blendle voor WordPress van de talloze nieuwe businessmodellen die in de media circuleren misschien wel de beste, en in ieder geval de eenvoudigste. Want je geeft er je werk de waarde mee die het verdient. Met één klik.

PS De plugin is nu alleen beschikbaar voor WordPress. De komende maanden is ‘ie nog niet beschikbaar in de WordPress plugin database. Gaande 2016 hopen we voor cms-systemen als Joomla en Drupal iets vergelijkbaars te lanceren.

Mijn gekozen waardering € -