Het is de kroniek van een aangekondigde maffiaoorlog. Die van de Amsterdamse ‘kut-Marokkanen’, waarover de politie pakweg tien jaar geleden al aankondigde dat zij op termijn zouden uitgroeien tot serieuze criminelen.

STEUN RO

Die voorspelling is inmiddels uitgekomen, en het boek met de achtergronden erbij ligt sinds een paar weken zelfs in de winkel. ‘Mocro Maffia’  van auteurs Wouter Laumans en Marijn Schrijver is het minutieuze verslag van hoe het misging met een groepje Amsterdamse jongens van Marokkaanse afkomst, met als onwaarschijnlijk dieptepunt een extreem gewelddadige schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Een schietpartij die als aanleiding dient voor het beschrijven van de gebeurtenissen, en waarvoor de verdachten en getuigen deze maanden stuk voor stuk moeten voorkomen in de Amsterdamse rechtbank.

Tenminste, diegenen die het nog na kunnen vertellen. Want bijna wekelijks komt er een einde aan het leven van weer een nieuw lid van de ‘Mocro Maffia’, over het algemeen jongens van nog geen dertig, die elkaar onder meer met Kalashnikovs te lijf gaan. Tijdens de achtervolging die plaatsvond na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, hebben twee motoragenten hun vege lijf moeten redden, werd er naderhand een kogelinslag gevonden in een kinderkamer, terwijl een onschuldige man om het leven kwam, omdat hij onterecht was aangezien voor een doelwit.

Levens

Wie zijn deze jongens, en waarom hebben hun levens zich op deze manier gevormd? Hoewel dit boek er niet direct criminologische verklaringen voor geeft, zijn de auteurs er toch in geslaagd een inkijkje te geven in de levens van de verdachten, hun motieven, en hun onderlinge relaties. Het boek geeft de platheid van een oorlog tussen georganiseerde misdaadbendes een wat meer menselijk gezicht. Het geeft inzicht in hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen in de Marokkaanse gemeenschap, en wat het perspectief van de betrokken jongens is op de Nederlandse samenleving.

Joost van der Wegen (1970) is onderzoeksjournalist op het gebied van criminaliteit, politiewerk, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over de donkere kanten van politiewerk. Joost is Reporter Online's true crime-auteur. Ook vanuit de rechtbank