Bom gevonden? Gratis openbaar vervoer!

Wie in Egypte melding doet van een bom, krijgt als beloning een jaar lang gratis openbaar vervoer. Klinkt als een goed initiatief, maar het schort nog een beetje aan de uitwerking ervan.

Een nieuw initiatief van de Egyptische overheid: burgers die de veiligheidsdiensten tippen als er ergens een bom ligt mogen als beloning een jaar gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. In Egypte worden tegenwoordig dagelijks bommen gevonden, vooral in de buurt van politiebureaus en in het OV.

Mahmoud Ibrahim woont tegenover een politiebureau waar al drie keer een explosief gevonden is. 'Het is hier om de zoveel weken raak', vertelt hij. 'Meestal zijn het kleine bommen, dat denk ik tenminste, want ze richten niet zoveel schade aan. Ze worden door de explosieven opruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Een keer was de klap zo hard dat de ruiten kapot gingen. Toen kwam er de volgende dag een secretaris van de politie langs met geld voor nieuwe beglazing.' 

Ingeramde deur

Ibrahim las in de krant over het gezamenlijke initiatief van de ministeries van Transport en Defensie. 'Toen ik een paar dagen later ’s avonds laat iemand in de weer zag met een verdacht uitziende tas heb ik gelijk de politie gebeld.' De beloning die hij daarvoor kreeg was echter niet wat hij in gedachten had: een half uur na zijn melding werd de deur van zijn huis ingeramd en stonden er vier zwaarbewapende en gemaskerde politieagenten in zijn woonkamer. 

'Ik schrok me dood! Mijn dochtertje van vier werd wakker van alle herrie en was helemaal over haar toeren. Ze heeft nog steeds nachtmerries over gemaskerde mannen die ons huis binnendringen.' 

Ibrahim’s huis werd ondersteboven gehaald en hij moest mee naar het bureau. 'Ik werd geslagen en geschopt en er werd tegen me geschreeuwd dat ik een terrorist was. 'Voor wie werk je?' vroegen ze steeds. Terwijl ik juist een aanslag probeerde te voorkomen!', vertelt hij onthutst. 'Ik zat opgesloten met een man die iemand had doodgestoken en een of andere gek die de hele tijd met zijn hoofd tegen de muur bonkte en liep te schreeuwen. Het was verschrikkelijk.'

Verscheurde boeken

Dankzij een bevriende politieagent was Ibrahim na een nacht in de cel weer op vrije voeten, maar dat jaar lang gratis openbaar vervoer heeft hij nooit gekregen. Zijn ingetrapte voordeur heeft hij zelf met stukken hout en roestige spijkers geprobeerd te repareren. Op de gang staat een vuilniszak met gebroken aardewerk, glas van kapotte fotolijstjes en verscheurde boeken.

'Het huis zag eruit alsof er een wervelstorm doorheen gegaan was', zegt Ibrahim terwijl hij wat scherven uit de plastic zak laat zien. 'Ik denk niet dat die secretaris van de politie dit keer weer langs komt met geld', klinkt het sip.

Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie zegt niet bekend te zijn met het incident, maar 'mocht het zo gegaan zijn, dan is dat betreurenswaardig'. Verder zegt hij 'geen informatie' te hebben over het nieuwe initiatief. Navraag bij het Ministerie van Transport levert een telefoonnummer op van een bureau dat over de uitgave van de gratis-OV-pasjes zou gaan, maar dat wordt beantwoord door een administratief medewerker die van niks zegt te weten. 

Lees ook: Egyptische mobiele app waarschuwt voor bommen

Mijn gekozen waardering € -

Ester Meerman is een Nederlandse journaliste.
Van januari 2011 tot mei 2016 verslag werkte ze vanuit Cairo onder meer voor de NOS, EenVandaag, NRC Handelsblad, De Standaard, Het Parool, CTV News Canada en vele andere media.