Gisteravond trof ik bondscoach Danny Blind tijdens de première van de film ‘Alberta’ in Utrecht. De (mede-) regisseur van die film, Eddy Terstall, is een wederzijdse vriend van ons, vandaar. De sfeer in de Stadsschouwburg was ontspannen, net als de film, die het best kan worden omschreven als campy-feel good. We waren allebei gekleed voor de gelegenheid, de bondscoach iets meer dan ik, om over zijn oogverblindende vrouw nog maar te zwijgen.

STEUN RO

De bondscoach verontschuldigde zich een paar keer omdat hij liep te appen met Stefan de Vrij. Dat zal ik hier toch wel mogen verklappen? De verdediger van Lazio Roma werd geplaagd door lang blessureleed, is bijna een jaar uit de roulatie geweest, maar de laatste weken weer volledig inzetbaar en door de bondscoach opgenomen in de voorselectie van Oranje. Dus wil je even weten hoe het met zo’n jongen gaat; de wereld van een bondscoach draait pas echt 24 uur doorrrr! Ook tijdens een filmpremière.

Het was een beetje de omgekeerde wereld gisteravond in Utrecht, de bondscoach die mij moest vertellen dat Oranje volgende week weer samenkomt, voor WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Frankrijk (op 7 en 10 oktober). Ik had er nog niet bij stilgestaan, zei ik eerlijk, maar het werd me al snel duidelijk dat het hoogtijdagen zijn voor hem en zijn staf, of wat daar nog van over is.
De bondscoach, plagerig: “Ben je verder wel een beetje op de hoogte?”

Ik: “Ja hoor, weet je wat een goede grap zou zijn?”
De bondscoach: “Nee.”
Ik: “Als je Appie Nouri alsnog bij de selectie haalt, op basis van één invalbeurt in Ajax 1.”
De bondscoach moest lachen: “Ach Appie, die heb ik nog intensief meegemaakt in mijn tijd bij Ajax.”
Inhoudelijk ging de bondscoach er verder niet op in, zoals een goede bondscoach betaamt, maar je kan het altijd even proberen. (Was Willy Janssen niet ooit op soortgelijke wijze in het Nederlands elftal terecht gekomen, onder de toenmalige bondscoach Kees Rijvers?)
Over ‘Alberta’ waren we het na afloop snel eens: een potentiële kaskraker, niet in de laatste plaats dankzij actrice Eva Duijvenstein.

Daarna ging het gesprek alweer snel over de majestueuze ontwikkeling van Vincent Janssen.

Met Vriendelijke SportGroeten,
@MJvdHeuvel

Sportcolumnist