Borodin: de buren kennen zelfs mijn hond

De Russische diplomaat Dmitri Borodin, wereldnieuws na een nachtelijke arrestatie, deed vandaag zijn verhaal voor de Russische camera. "Het was vier tegen één, ik had geen schijn van kans."

Na gisteren en vandaag al enig commentaar via twitter te hebben gegeven wilde Dmitri Borodin vandaag niet de Nederlandse media te woord staan. Wel verscheen de diplomaat, die zaterdag in Scheveningen werd gearresteerd op verdenking van kindermishandeling, voor de Russische camera.

De Russische media pakken groots uit met de aanhouding van de diplomaat. “Politie mishandelde in Den Haag de organisator van het Nederland-Rusland-vriendschapsjaar” kopte Vesti op de voorpagina. “Diplomaat Borodin zegt, dat ze hem met vier Nederlandse politieagenten aanvielen”, aldus NTV.  En als het nieuws van de vermeende mishandeling geen voorpaginanieuws meer is, dan wordt het wel vervangen door een bericht dat excuses vanuit Nederland vooralsnog uitblijven, wat als ‘een niet adequate actie’ wordt gekwalificeerd.

Wat heeft Borodin voor de Russische camera’s gezegd over wat hem is overkomen in de nacht van vijf op zes oktober, een nacht waar zelfs president Vladimir Poetin zich inmiddels opwindt omdat ‘de Weense conventie op de ergst denkbare manier is geschonden’, namelijk de aantasting van een diplomaat.

Pistool

Borodin schetst voor de lens van NTV wat er ’s nachts gebeurde: “Ik open de deur: ‘We kregen een melding van de buren. U maakt, zeggen ze, lawaai en u slaat kinderen. Ik begin uit te leggen, dat ik in de eerste plaats de kinderen niet sla, en ten tweede, vraag ik wie zij zijn, om het privéappartement van een diplomaat binnen te komen? Nog krachtiger dringen ze binnen. Een schermutseling. Zij zijn met vier, ik ben alleen. Ik had geen schijn van kans. Ze werpen mij op de vloer, ze drukken met de voeten nog in de schoenen tegen mijn hoofd. Een van hen houdt een pistool vast.”

Daarna, zo schrijft NTV, werden Borodin en zijn twee kinderen nog enkele uren verhoord op het politiebureau. Over de klacht van de buren denkt hij met scepsis.

Hond

“Mijn gezin, mijn kinderen, ikzelf, mijn vrouw en zelfs mijn hond kennen alle buren, en nooit heeft iemand mij vragen gesteld over hoe wij met elkaar omgaan.”

Rusland eist excuses en opheldering. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft aangegeven eerst te willen nagaan wat er exact is gebeurd. Tegen de NOS zouden buren gezegd hebben dat Borodin wel degelijk zijn kinderen pijnigde en dat hij tijdens zijn arrestatie onder invloed van alcohol was.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie