Brazilië’s hoop in bange dagen gaat naar Barça

SPORT // Neymar, het eenentwintigjarige wonderkind op wiens magere schouders volgens velen de toekomst van het Braziliaanse voetbal rust, vertrekt voor vijf seizoenen naar Barcelona. Tijd voor een portretje.

De kogel is door de kerk. Zondag speelde Neymar zijn laatste wedstrijd voor Santos, de topclub waar hij vier jaar geleden als zeventienjarig jochie zijn carrière als prof begon. De verwachting is dat zijn nieuwe club Barcelona – dat volgens de Braziliaanse pers 35 miljoen euro voor hem neertelt – hem over ruim een week aan de pers presenteert. Dan moet Neymar meteen weer terug het vliegtuig in om zich met het Braziliaanse nationale elftal voor te bereiden op de Confederations Cup, die 15 juni in Brasília van start gaat – in hetzelfde spiksplinternieuwe stadion waar hij zondag zijn laatste wedstrijd met Santos speelde, tegen Flamengo (het werd 0-0.)

Tijdens de Confederations Cup en uiteraard ook tijdens het WK van volgend jaar rust er op de iele schouders van Neymar een zware last. Nog nooit eerder stond het Braziliaanse nationale elftal zo laag op de FIFA-ranglijst, op nummer negentien, achter landen als Ecuador en Griekenland. Dat Brazilië’s hoop in bange dagen op Neymar gevestigd is, is logisch: in zijn vier jaar bij Santos scoorde de spits met de eigenzinnige kapsels maar liefst 138 keer, en menig doelpunt was fenomenaal. Alleen Pelé, Romário en Maradona scoorden vóór hun twintigste verjaardag meer goals dan Neymar.

De jongen met de mohawk

Maar wie is de jongen met de mohawk eigenlijk? Neymar (inderdaad, spreek uit: ‘Nee maar!’) werd geboren in Mogi das Cruzes, een voorstad van São Paulo. Zijn vader, Neymar Senior, was ook profvoetballer en ontpopte zich al snel tot geestelijk en financieel hoeder van zijn zoon. Op vijftienjarige leeftijd was de jonge Neymar, die toen voor het jeugdteam van Santos speelde, namelijk al de hoofdkostwinner van het gezin. 

Op zijn negentiende werd Neymar vader, maar de spits en de op dat moment zeventienjarige moeder van zijn zoon, Davi Lucca, bleven niet bij elkaar. 

Neymar is lid van de baptistengemeente en staat volgens de Braziliaanse pers maandelijks een groot bedrag aan de kerk af. God ontbreekt ook nooit in zijn tweets, ook niet in het bericht waarin hij zaterdagavond aan zijn 6,7 miljoen volgers op Twitter, aan zijn 9,2 miljoen Facebookvrienden en 1,1 miljoen Instagram-maatjes liet weten dat hij Santos voor Barça verruilt. ‘Moge Gods zegen op mijn keuze rusten.’

Twee kapiteins op één boot

Hoe zal het Neymar bij de Catalaanse topclub vergaan? Blijft hij daar in de schaduw van Lionel Messi of gaat hij de Argentijn naar de kroon steken? Johan Cruijff, zelf natuurlijk ooit trainer van Barcelona, gaf eerder deze week in de Spaanse pers aan de komst van Neymar absoluut niet te zien zitten. ‘Je moet geen twee kapiteins op één boot zetten.’ 

Braziliaanse voetbalfans staan over het algemeen achter Neymars beslissing om zijn heil in Europa te zoeken, maar om twee zeer verschillende redenen.

‘Hij heeft groot gelijk, in Brazilië is voor een voetballer als hij geen eer meer te behalen,’ zegt fitnessinstructeur Fábio Filgueiras. ‘Het Braziliaanse voetbal ligt op zijn gat.’

Jeugdwerker Enderson Araújo heeft een, om het diplomatiek te zeggen, iets negatievere kijk op de zaak. ‘In Europa gaat Neymar iets leren. Namelijk dat wat hij doet geen voetballen is.’

En dat is het probleem dat Neymar al zijn hele carrière achtervolgt: de hype is zó groot dat je door het mediacircus de voetballer niet meer ziet.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie