Cadeautip: reanimeren kun je leren

Soms maak je van die momenten mee dat je denkt: waarom kan ik dat niet? Dat gebeurde bij mij toen ik een ambulance hoorde.

Jaren terug was ik net als mijn moeder destijds vrijwilliger bij de lokale afdeling van het Rode Kruis. Ik behaalde mijn diploma’s voor EHBO, reanimatie en AED en stond af en toe op een markt of evenement te posten. Soms hoorde je verhalen van collega vrijwilligers. Een kind dat een trap kreeg van een paard, een vrouw die plots in elkaar zakte of zoals mijn moeder eens meemaakte: een vrolijke dronken Feyenoordfan in Renesse met winkelhaak in zijn hoofd.

Zelf heb ik vooral veel koffiegedronken, een pleister geplakt, een gedrogeerd meisje geholpen en een keer voor 3FM Serious Request in een ijsbeerpak rondgelopen – tip: pas op voor politiehonden, die vinden je dan ook ineens heel interessant.

Kan er iemand reanimeren?!

Maar sinds ik verhuisde voor mijn studie heb ik het vrijwilligerswerk losgelaten. Wel behield ik tot enkele jaren geleden mijn diploma’s door ieder jaar op herhalingscursus te gaan.

En vandaag kreeg ik een bericht in de appgroep van mijn flat: “Kan er iemand reanimeren?!” Ik las het bericht sowieso te laat. Gelukkig was een andere buur, evenals de ambulance, snel ter plaatse.

Waarom kan ik het niet meer?

Dit zette mij aan het denken. Waarom liet ik mijn diploma’s eigenlijk verlopen? Enerzijds ben ik misschien bang om te moeten reanimeren. Anderzijds kan die simpele handeling hét verschil maken. Ik doneer geen bloed, maar ben wel ingeschreven als stamceldonor – aanrader trouwens. Kortom: ik moet gewoon die angst- en schaamtegevoelens opzij zetten. Ik ben niet voor niets jarenlang vrijwilliger geweest bij het Rode Kruis.

Na rondvraag bleken meer mensen in mijn flat niet te kunnen reanimeren, maar er wel behoefte aan hebben om het te leren.

Kerstcadeau

Nederland vergrijst en de hulpverleners slinken helaas ook. We worden door de politiek aangemoedigd om langer thuis te wonen, maar bovenal ook om een beetje naar elkaar om te kijken. Zeker in tijden van corona waar eenzaamheid sterk op de loer licht.

Nooit geef ik mezelf een kerstcadeau, maar daar ga ik verandering in brengen. Ik geef mezelf dit najaar de mogelijkheid om een leven te kunnen redden als cadeau. En zoals het er naar uit ziet doen mijn buren dat waarschijnlijk ook.

Mijn gekozen waardering € -

Matthijs Meulblok is een Nederlandse freelance journalist, voice-over, film-, podcast- en theatermaker. In 2020 studeerde hij af aan de master Film- en Televisiewetenschap van Universiteit Utrecht.

Hij specialiseerde zich onder meer in de representatie van de Nederlandse identiteit binnen diverse mediavormen. Hij studeerde af op de rol van voedsel in relatie tot de constructie van een mogelijke culturele identiteit, culturele nabijheid en formatlokalisatie in The Great British Bake Off en Heel Holland Bakt.