Cartoons over alles wat mis (en goed) is in Arnhem

Een Arnhemse Korenmarkt die leegloopt, een drugsboot die zinkt, de opkomst van het Modekwartier, de Arnhemse cartoonist Pan volgt het leven van de Rijnstad op de voet, met zijn cartoons over alles wat mis en goed is, in Arnhem. ‘Er gaat veel goed, maar veel kan ook beter.’ Hij heeft een boekje uitgebracht met die cartoons over de Rijnstad.

Die cartoons verschijnen op stadsblog Arnhem-direct.nl, dat dit jaar vijf jaar bestaat. Kenmerkend aan de cartoons van Pan op Arnhem-direct en dus ook in het 5 Jaar Arnhem Direct Pantoons Jubileum Boek is dat er vaak twee of meer actualiteiten in worden samengevoegd. Bijvoorbeeld het beladen CDA-congres dat zich afspeelde in de failliete en ouderwetse Rijnhal, dat hij heeft gelinkt aan de discussie over de locatie voor het Nationaal Historisch Museum. In Arnhem streden gemeente en Openluchtmuseum om de locatie. De bedenker van het plan wilde het museum naast het Openluchtmuseum in het bos. De gemeente dacht: 'wat een mooi vliegwiel voor de ontwikkeling van een kunstencluster.' De verdeelde lobby – of eigenlijk het ontbreken van lobby – richting Den Haag heeft op zijn zachtst gezegd niet meegewerkt aan realisering van het museum.

En te tekenen over wat er goed en fout gaat, valt er genoeg in de Rijnstad. Goed gaat het bijvoorbeeld met het groen, waar Arnhem in het recente verleden eervolle vermeldingen kreeg in de race als groenste stad van Nederland en van Europa, meent Pan. Maar het thema groen kan veel breder worden uitgewerkt dan het bezit van parken en bomen, vindt hij. ‘Dat kan in de richting van energietransitie en klimaatneutraliteit. Daar mist Arnhem kansen.'

Pan: 'De grasvelden op het sportcomplex Alteveer worden trouwens in hoog tempo geplasticifeerd of omgetoverd tot parkeerplaats voor het ziekenhuis. Je ziet dat de groene stad Arnhem wel de kapvergunning heeft afgeschaft.' Overigens maakt die afschaffing ook veel grond- en tuineigenaren blij. 

En de singels in Arnhem hadden de een van de hoogste concentraties aan stikstofoxiden van Nederland’. 

Ook kan het cultureel potentieel in de stad beter worden benut, meent Pan. ‘Arnhem heeft het Modekwartier, maar dat gaat alleen om mode terwijl Arnhem ook veel grafisch en ruimtelijk ontwerpers kent. Je zou dat allemaal een bredere basis moeten kunnen geven. De basis is nu smal, er is geen band met de winkels in Arnhem bijvoorbeeld doordat het modekwartier buiten het winkelcentrum ligt.’ En die winkels zijn een ander onderwerp van Pan. Mensen gaan anders winkelen, meer online, in binnensteden dreigt leegstand.  ‘Je zou dus anders om moeten gaan met winkelen, wonen en werken in de binnenstad.

Korenmarkt

Hetzelfde geldt voor de Korenmarkt, vroeger vanaf donderdag tot en met zondag bruisend uitgaansplein, nu is dat vooral op zaterdag zo. De militairen zijn al jaren weg uit de voormalige garnizoensstad. Jongeren gaan ook anders uit. ‘Jongeren van het platteland gaan naar hun eigen zuipketen. Mensen uit de stad gaan naar andere plaatsen’, zegt Pan. 

Ooit na het Vrijthof en het Rembrandtplein en Leidseplein een van de belangrijkste uitgaanspleinen van Nederland, is het er vaak stil. De Korenmarkt is ziek, constateert Pan. Maar er gaat ook veel goed, meent hij. 'Arnhem heeft enorm veel creatief talent en er zijn kleinschalige initiatieven, en ook het nieuwe kenniscluster Rozet oogst veel lof.'

Het boek is te koop via http://www.ad4a.nl/

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie