Collectiegezondheid

Vlees. Kan het wat minder?

Om te beginnen nog even de feiten. De productie van vlees (mestproductie- en verwerking, brandstof voor stallen en werktuigen, veevoerproductie, mestverwerking, vervoer, etc)  veroorzaakt veel uitstoot van broeikasgassen. Om je een idee te geven: één koe stoot evenveel methaan uit als de CO2 van een gemiddelde personenauto die 15k km/jaar rijdt. Broeikasgassen zorgen voor klimaatveranderingen en stijging van het waterpeil. Ook is voor de productie van één kilo vlees gemiddeld vijf kilo plantaardig materiaal (voedsel) nodig. Dat moet ergens groeien.

Lees verder
Collectiegezondheid

Grotere kans op rouwstoornis door corona

Professionals in de uitvaartsector ervaren al maanden dagelijks hoe groot de impact van overlijden tijdens deze coronapandemie is. Mensen die alleen sterven. Nabestaanden die geen afscheid meer kunnen nemen. Uitvaarten op afstand, in kleine kring of anders dan voor corona bedacht en gewenst. Geen arm om een schouder, geen omhelzing om troost en steun te bieden. Niet alleen het overlijden verloopt vanwege corona anders, ook de start van het rouwproces en de rouw zelf worden door de omstandigheden ontregeld. Dat

Lees verder
Collectiegezondheid

Reuma en voeding. Eten tegen de pijn…

Mijn overgrootmoeder had het, mijn grootvader en mijn moeder: reuma. De aanleg zit in de genen.  Dus toen ik zo’n vijf jaar geleden – ik ben nu 48 - pijn begon te krijgen in mijn heupen, wist ik hoe laat het was. De pijn was niet allesoverheersend maar irritant was het wel. Stijfheid bij het opstaan, pijn bij naar bed gaan en ongemak bij langer wandelen. En het werd steeds een beetje erger. Toch wilde ik niet naar de huisarts.

Lees verder
Collectiegezondheid

Ook deze blauwe maandag (in het kwadraat) kom je wel door

De vader van deze blauwste van de blauwe maandagen is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij ontwikkelde een wetenschappelijke formule waaruit blijkt dat de 3e maandag in januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandsalaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed de goede voornemens volgehouden worden, M voor het motivatieniveau en Na

Lees verder
Collectiegezondheid

Beste Minister Schouten, wordt het niet eens tijd om de kalversector aan te pakken?

Kalfsvlees is het bijproduct van de zuivelindustrie. Koeien geven nu eenmaal alleen melk als ze kalfjes krijgen en onze boeren hebben plek noch geld om al die kalfjes te houden. Dus worden ze doorverkocht naar kalvermesters die ze opfokken tot aan de slacht. In Nederland ‘verwerken’ we op deze manier niet alleen 800.000 kalfjes uit onze eigen zuivelindustrie, we importeren er ook zo’n 750.000 vanuit heel Europa. In Nederland worden de kalfjes verdeeld onder 1.781 bedrijven in Friesland, Groningen, Brabant

Lees verder
Collectiegezondheid

Waarom vinden we eten op tv er zo lekker uitzien?

Met televisieprogramma’s als Heel Holland Bakt weer op de buis, en een kanaal vol met lekkernijen zoals 24Kitchen worden we weer overladen aan zoet en hartig. Eten dat niet alleen een lust voor je smaakpapillen is, maar ook een lust voor het oog. Hoe komt het eigenlijk dat we eten op tv er zo lekker uit vinden zien? De kookinstructie Om een antwoord te geven op deze vraag, doen we eerst even een kort geschiedenislesje. Al vanaf de jaren ’20

Lees verder