Hoe lang staan we nog toe dat gezonde dieren worden ‘geruimd’?

Kip is nog altijd een populair stukje vlees. Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 50 miljard vleeskippen geslacht voor voedsel met aan kop China, Verenigde Staten en Brazilië. In 2019 werd er wereldwijd 130 miljard kilogram kippenvlees geproduceerd en de productie van kippenvlees neemt alleen maar verder toe. Daarmee is het het meest gegeten stukje vlees. Er mag dan zo’n diversiteit aan vleesvervangers in de supermarktschappen te vinden zijn, het heeft geen enkel effect op de consumptie van kippenvlees. Hoe komt dat?

Lees verder

Single Use Plastic is funest voor de natuur en onze gezondheid. De industrie doet weinig, maar als consument kun je het verschil maken

Plastic is (bijna) niet meer weg te denken uit ons leven. Het zit in tassen, flessen, speelgoed en kleding, maar ook in producten waarvan je het niet zo snel zou verwachten zoals (baby)shampoo, make-up, sigarettenfilters en tandpasta. Weet jij hoe het precies zit met plastic en wat je kunt doen aan het plastic-probleem?

Lees verder

Maar de buurman vliegt ook nog steeds. Ja dus? Op veel fronten in de natuur is het al vijf over twaalf

Alle diversiteitsrapporten van de laatste jaren gillen met alarmerende hoofdletters dat de basis van ons ecosysteem bij de wortels wordt afgezaagd. Willen we het tij keren, dan zullen we als mensen allereerst een forse stap terug moeten doen. “Eens niet kiezen voor onszelf, maar voor de gehele geschapenheid, de natuur. Haar de ruimte geven. Niet erop inhakken, maar erop meebewegen.” Een natuurwandeling met oud-directeur Embert Messelink van christelijke natuurbeschermingsorganisatie A Rocha Nederland, begeleid door observaties en inzichten van “groene” theoloog en schrijver Trees van Montfoort.

Lees verder