Achtergrond

IDFA 2017- deel 1 : Geen talking heads maar speaking faces

In de al meer dan 25 jaar dat ik het International Documentary Festival Amsterdam bezoek, had ik nog nooit zo’n topdag als op vrijdag 17 november. Een uitstekende doorleefde mastertalk van world wide web pionier Jonathan Harris uit Amerika. En de film Atman uit 1997 van de buitengewone Finse filmmaker Pirjo Honkasalo.  Joris Ivens Award film winnaar.

Het nieuwe woonzorgbeleid zet ouderen met lage inkomens in de kou

Ouderenhuisvesting is tegenwoordig een lokale opdracht, waarbij ouderen met zorgvraag zoveel mogelijk op maat bediend worden. Mooie plannen zijn in de maak, maar de minstvermogende ouderen vallen buiten de boot. Wethouder: “Ik zou het voor die mensen ook graag willen, maar de belegger wil – logischerwijs – rendement zien.”

Kopje onder

Herengracht

Op een zonnige zaterdag in maart bungelen toeristen nietsvermoedend met hun benen langs de randen van de Herengracht. De muren van de gracht waartegen het water klotst, zijn door de jaren heen moerasgroen en zwart geworden en creëren daardoor een duistere sfeer. Een vrouw haalt haar fiets uit een rek dichtbij de rand van de gracht. Doordat er geen hek voor staat is ze één stap verwijdert van een val in het water. Binnen twee seconden varen er twee rondvaartboten voorbij, waaronder De Prinses Catharina Amalia, de toeristen erin kijken vol verwondering naar de oude herenhuizen en de Amsterdamse bruggen. Zij hebben net als de vrouw geen idee van het gruwel dat zich een maand daarvoor afspeelde bij diezelfde gracht.

IDFA 2017: digitale pionier Jonathan Harris stapt over op analoog

Met een vijfhonderd miljoen jaar oud steentje begon Jonathan Harris zijn lezing. IDFA presenteert het eerste internationale retrospectief van deze kunstenaar. Als hoofdgast van IDFA gaf Harris vrijdag de ‘Master Talk’, over zijn leven en werk. Zijn opmerkelijk analoge visie vormde ook de rode draad tijdens de drukbezochte DocLab conferentie van zondag.

Ben T., de moord op José

Bennie T. (59) is een van de bekendste tbs-moordenaars van Nederland. Na de moord op José Burbank (20) uit Eibergen, in 1987, heeft hij de rest van zijn leven in tbs doorgebracht, zij het de laatste jaren met behoorlijk wat vrijheden. Op de dag dat in de Verenigde Staten de beruchte Charles Manson overleed, was er een gerucht dat ook Ben T. overleden zou zijn. Dat blijkt niet juist, maar het is wel aanleiding aandacht te besteden aan deze zaak.

Jørgen Randers, voorbij de grenzen aan de groei

Vijfenveertig jaar geleden maakte Jørgen Randers deel uit van de Club van Rome, die een einde aan de economische groei voorspelde en de klimaatverandering onherroepelijk boven aan de politieke agenda plaatste. Hoe denkt Randers nu over groei, klimaatverandering, politiek en de toekomst? Alexander Nieuwenhuis interviewde hem tijdens zijn bezoek aan Nederland.