AchtergrondCollectieEtenGezondheidSyndication

Geitenhouderij en Omgeving als hot item. Alweer of Nog Steeds?

"Friet is weer beschikbaar"! Eerder heeft de brandweer deze culinaire activiteit kennelijk even onderbroken. Even later vertelt de speaker dat over enkele minuten het symposium zal beginnen met professor dr. Dick Heederik (Utrecht). Dit betreft een belangwekkend onderwerp. Immers het gaat over “Veehouderij en Gezondheid Omwonenden”. Zoals dat met hoofdletters staat op het rooster. Afgekort VGO. De uitsmijter van het Nationaal Geiten Event 2018 op zaterdag 29 september. Inderdaad een flinke opkomst. Na afloop van dit praatje een levendige discussie. Geen Q-koorts

Lees verder
AchtergrondCollectieEtenSyndication

‘Permies’ groeien uit hun hippiehoekje

Op een heuvel met uitzicht over de Mid-West van Amerika klappen 150 mensen hun meegebrachte stoeltjes uit in het gras. Een man met een strohoed en een rode baard opent de derde Permacultuur Convergentie van Wisconsin - 5,8 miljoen inwoners, drie keer zo groot als Nederland. Op een whiteboard staan de workshops van dit weekend verdeeld over de permacultuurpilaren Earth care, People care en Fair share. Republikeinen in het dorp aan de Mississippi, onderaan de heuvel, roddelen al dagen over de komst

Lees verder
AchtergrondCollectieEtenGezondheidSyndicationTop content

Als glutenvrij geen keuze is

Barbara Roelofs (29) eet al jaren geen gluten: een mengsel van eiwitten die in onder meer tarwe zitten. Niet omdat ze meedoet aan de hype of omdat ze wil afvallen. Ze kan niet anders; ze heeft coeliakie, de medische term voor glutenintolerantie. Als ze gluten eet, wordt ze ziek, doodziek. “Als ik vertel dat ik glutenvrij moet eten, krijg ik reacties in de trant van: Dat heb je toch helemaal niet nodig? Je bent hartstikke slank! of: O ja, ik

Lees verder
AchtergrondCollectieEtenReizenSyndication

Antwerpen voor foodies

Mijn culinaire queeste in de oude koekenstad begint met een koffietje. Zodra ik binnenloop bij Normo op de Minderbroedersrui, valt mijn oog op ‘slow coffee’, handgeschreven met een krijtje. Ik tik de jongen achter de bar op zijn schouder en vraag of filterkoffie weer mag. Dat wordt geen hartje in mijn cappuccino, want ik krijg geen reactie. Toch blijf ik aandringen: “Slow drip, is dat hip?” “Vreselijk woord”, zucht de jongen, “hip.” Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. Hip is uit.

Lees verder
CollectieColumnEtenLevenSyndicationTop content

‘Maar je blijft toch wel af en toe een hamburgertje eten?’

In de Bijbel staat een oud verhaal over een stel Joodse jongens die aan het hof van een Babylonische koning wonen. Die jongens, van wie de bekendste Daniël heet, moeten in drie jaar tijd worden klaargestoomd om uiteindelijk in dienst te kunnen treden bij de koning. Eén probleem: de joodse religieuze voedselwetten zijn net even anders dan die van de Babyloniërs. Daniël en zijn vrienden krijgen het lekkerste eten en drinken ter wereld voorgeschoteld, maar ze mogen er niks van

Lees verder
AchtergrondCollectieEtenSyndicationTop content

De zuiverste koffie haal je bij de koffieboer zelf

In een diepe ruimte op een nondescript bedrijventerrein in Rotterdam-West starten de broers Harun en Sefa Bingul elke werkdag om drie uur ‘s middags de koffiebrander, een strakke zwarte Giesen. Het is voor Sefa -voormalig barista- en Harun -voorheen marketeer- een uit de hand gelopen hobby. Harun: ‘Het begon met een klein brandertje en versgebrande koffie voor vrienden, niet bedoeld voor verkoop.’ Sefa: ‘Maar het ging hard, via-via, en het was gewoon leuk.’ [caption id="attachment_135431" align="alignnone" width="840"] Brandzaak, Rotterdam. Links

Lees verder