Geest

De Koning van Zion

Theodor Herzl was de enige journalist in de wereldgeschiedenis die het schopte tot het stichten van een staat. Maar hoe verhoudt Israël zich honderd jaar na de Balfour-declaration tot de voorstellingen die Herzl ervan koesterde? De geschiedenis van het zionisme nader bekeken. 

Het leven is helemáál niet leuk (maar is dat erg?)

Geluk, dat is wat andere mensen hebben. Dat zijn die lachende mensen in de Merci-reclame. Die in een wereld leven waar altijd de zon schijnt en waar verdriet gewoon met een doos chocolaatjes is te verhelpen. Nee, dan wij, eenvoudige stervelingen die maar wat aanmodderen en denken dat het leven pas echt leuk wordt wanneer we de baan van onze dromen hebben gevonden, de liefde van ons leven, als we eindelijk een paar kilo kwijt zijn en – waarom ook niet – de staatsloterij winnen. Maar helaas, dit is de baan waar we het even mee moeten doen, de wegen van de liefde zullen altijd ondoorgrondelijk blijven, diëten werken niet en de kans dat je morgen door een vrachtwagen wordt geschept is nog altijd driehonderd keer groter dan de kans op de hoofdprijs in de staatsloterij. Waarom kunnen we niet accepteren dat dit is wie we zijn en dit het leven is dat we leiden? Dit is het, ‘as good as it gets’.

Jan Geurtz: “In onze vroege jeugd leren we dat je goed voelen altijd van buitenaf komt. Daarna houden we deze misvatting in stand.”

We zijn allemaal verslaafd aan liefde. Althans, dat vindt schrijver en verslavingsdeskundige Jan Geurtz. Zijn theorie gaat over dat we als mens graag een veilig gevoel creëren door het hebben van relaties. Dat begint al in onze jeugd. Door tegenslagen denk je als kind vaak dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Maar dat we ons best moeten doen voor erkenning en liefde van anderen. En niet alleen van je partner, maar ook je collega’s, vrienden of je instagramvolgers. We hunkeren daarbij naar wederzijdsheid. Dit is volgens Geurtz een dwangmatig en daardoor verslavend systeem.