Human interest

Frenk van der Linden: ‘Soms ga ik over de grens’

De interviewer/ journalist Frénk van der Linden heeft momenteel een tentoonstelling met foto’s en schilderijen van bekende Nederlanders die hij in de loop der jaren interviewde. Deze expositie is te zien van 14 oktober- 7 januari in Museum De Fundatie in Zwolle. Acht jaar geleden interviewde ik hem over de documentaire “Verloren Band”, die een belangrijk keerpunt in zijn leven en carrière betekende.

‘Je gaat niet meer terug naar school’ zei mijn vader. ‘Je blijft hier. Om te trouwen’

Gearrangeerde en gedwongen huwelijken komen nog steeds vaker voor dan je zou denken. Iemand dwingen om te trouwen is strafbaar in Nederland, daders kunnen maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. Dat geldt ook als een Nederlander in het buitenland iemand heeft gedwongen om te trouwen. Maar de omstandigheden waarin zo’n huwelijk plaatsvindt blijven meestal vaag, vaak onder druk van de familie. Daarom is het lastig om de cijfers precies in kaart te brengen. Een van de jonge vrouwen die aan een gedwongen huwelijk wist te ontsnappen, doet haar verhaal.

Een moeder met Borderline

Mensen met een borderline-stoornis lijken in sommige opzichten zelf op een kind, zeggen Mason en Kreger, de Amerikaanse Borderline-deskundigen die het beroemde boek Walking on eggshells schreven. Sommige kinderen omschrijven het alsof ze niet één, maar vier moeders hebben. Want een moeder met Borderline is elke dag anders, of elk uur.

Ik ben een geldslaaf

De ‘erotische Marktplaats’ in Nederland, sexjobs.nl, signaleert een opvallend fenomeen dat een onverwachte vlucht neemt op internet: mannen die zich financieel ondergeschikt maken aan vrouwen die onbeperkt over hun bankrekening en portefeuille kunnen beschikken. Een soort ‘financiële SM’. Sinds begin vorig jaar zijn al 71 meesteressen op zoek naar een geldslaaf. In enkele gevallen bieden meesteressen zelfs de mogelijkheid te betalen per iDEAL, creditcard of automatische incasso. Op het digitale politieplatform 2.0 van de Nederlandse politie werd het nog vrij onbekende fenomeen geldslaaf beschreven als de ‘vrouwelijke variant van de loverboy’. “De vrouw als sadist, narcist en uit op macht en geld”, zo stelt politieplatform 2.0.