Human interest

Een drugslaboratorium in je keuken. Het komt steeds vaker voor

In heel Nederland werden in 2017 meer dan 70 drugslabs ontdekt. 40 daarvan liggen in woonwijken, aldus Freek Pecht van de politie. (EenVandaag november 20, 2017). Een drugslaboratorium in je keuken…voor de meesten van ons klinkt het als iets wat je alleen in een TV serie ziet. Maar voor Aranka*(26) is de dagelijkse werkelijkheid. “Binnenkort is alles anders. Dan is dit niets meer dan een illegaal geheimpje uit mijn verleden.”

Marleen van der Loo stuit op geheim overleden moeder

Afscheid moeten nemen van je ouders omdat deze overlijden is nooit leuk, maar in het geval van musicalster Marleen van der Loo begon het verdriet jaren geleden al, ver voordat haar moeder deze zomer haar laatste adem uitblies. Gelukkig had ze nog een grote verrassing in petto. ‘Ineens stuitte ik op haar levensverhaal dat ze voor haar dementie al schreef.’

Frenk van der Linden: ‘Soms ga ik over de grens’

De interviewer/ journalist Frénk van der Linden heeft momenteel een tentoonstelling met foto’s en schilderijen van bekende Nederlanders die hij in de loop der jaren interviewde. Deze expositie is te zien van 14 oktober- 7 januari in Museum De Fundatie in Zwolle. Acht jaar geleden interviewde ik hem over de documentaire “Verloren Band”, die een belangrijk keerpunt in zijn leven en carrière betekende.

‘Je gaat niet meer terug naar school’ zei mijn vader. ‘Je blijft hier. Om te trouwen’

Gearrangeerde en gedwongen huwelijken komen nog steeds vaker voor dan je zou denken. Iemand dwingen om te trouwen is strafbaar in Nederland, daders kunnen maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. Dat geldt ook als een Nederlander in het buitenland iemand heeft gedwongen om te trouwen. Maar de omstandigheden waarin zo’n huwelijk plaatsvindt blijven meestal vaag, vaak onder druk van de familie. Daarom is het lastig om de cijfers precies in kaart te brengen. Een van de jonge vrouwen die aan een gedwongen huwelijk wist te ontsnappen, doet haar verhaal.

Een moeder met Borderline

Mensen met een borderline-stoornis lijken in sommige opzichten zelf op een kind, zeggen Mason en Kreger, de Amerikaanse Borderline-deskundigen die het beroemde boek Walking on eggshells schreven. Sommige kinderen omschrijven het alsof ze niet één, maar vier moeders hebben. Want een moeder met Borderline is elke dag anders, of elk uur.