Top content

Doe het zelf-koningen

Geen druppel blauw bloed maar toch op een troon. Het kan, zo bewees Orélie-Antoine de Tounens, koning van Araucanië en Patagonië. Ook aandacht voor doe het zelf-koningen Joe Strang, de postbode die het schopte tot koning van Beavers Island, piratenkoning José Gaspar, Julius Popper, vorst van Vuurland en wereldreiziger Otto Witte, die vijf dagen lang koning van Albanië was.

Six days in September: een Brexit avant-la-lettre

“Sell sterling!” gierden de orders door de dealingrooms. Meedogenloos vielen de valutahandelaren het Britse pond aan. Terwijl de financiële markten ponden dumpten, was de Bank of England als enige tegenpartij bereid ze te kopen. In het eerste halfuur van de handel gooide de Bank of England twee keer zeshonderd miljoen van haar valutareserves in de strijd om het pond te redden. Om halfelf stond de teller op tien miljard. Door Roel Janssen

Precies negentig jaar geleden waren Siem Heiden en Willem Kos de eerste Nederlandse schaatsers op de Winterspelen

In 1928 deed Nederland voor de eerste keer mee aan de Olympische Winterspelen. Er werden twee schaatsers gestuurd: Siem Heiden en Willem Kos – met achternamen die verwijzen naar latere schaatslegendes. Precies negentig jaar geleden legde dit duo de basis voor Nederland als Olympische grootmacht op het ijs.