Top content

Een drugslaboratorium in je keuken. Het komt steeds vaker voor

In heel Nederland werden in 2017 meer dan 70 drugslabs ontdekt. 40 daarvan liggen in woonwijken, aldus Freek Pecht van de politie. (EenVandaag november 20, 2017). Een drugslaboratorium in je keuken…voor de meesten van ons klinkt het als iets wat je alleen in een TV serie ziet. Maar voor Aranka*(26) is de dagelijkse werkelijkheid. “Binnenkort is alles anders. Dan is dit niets meer dan een illegaal geheimpje uit mijn verleden.”

Jan Rotmans: “Oorzaak grote maatschappelijke en economische vraagstukken ligt ten diepste in onszelf”

Transities zijn mensenwerk. Meer en meer is professor transitiekunde Jan Rotmans tot het inzicht gekomen dat mensen het verloop van transities bepalen. Als onderdeel van en in wisselwerking met een complex web van technologie, markten, instituties, beleid en cultuur uiteraard. Maar als puntje bij paaltje komt, vraagt een systeemverandering om een persoonlijke verandering. Reflexiviteit, angst en vertrouwen zijn dan ook sleutelwoorden in Rotmans nieuwe boek Omwenteling.

Het nieuwe woonzorgbeleid zet ouderen met lage inkomens in de kou

Ouderenhuisvesting is tegenwoordig een lokale opdracht, waarbij ouderen met zorgvraag zoveel mogelijk op maat bediend worden. Mooie plannen zijn in de maak, maar de minstvermogende ouderen vallen buiten de boot. Wethouder: “Ik zou het voor die mensen ook graag willen, maar de belegger wil – logischerwijs – rendement zien.”

Justitie is er niet alleen voor de nabestaanden

Het gebeurt bijna iedere week. Na een onwelgevallige strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) zwelt de kritiek aan. Soms is de teneur dat een verhaal van de aanklager ‘niet uit te leggen is aan nabestaanden’. Die gedachte berust echter op een hardnekkig misverstand. Het OM staat er namelijk ook voor de verdachte en voor een veel dieper en breder begrip van de term rechtvaardigheid.

Kopje onder

Herengracht

Op een zonnige zaterdag in maart bungelen toeristen nietsvermoedend met hun benen langs de randen van de Herengracht. De muren van de gracht waartegen het water klotst, zijn door de jaren heen moerasgroen en zwart geworden en creëren daardoor een duistere sfeer. Een vrouw haalt haar fiets uit een rek dichtbij de rand van de gracht. Doordat er geen hek voor staat is ze één stap verwijdert van een val in het water. Binnen twee seconden varen er twee rondvaartboten voorbij, waaronder De Prinses Catharina Amalia, de toeristen erin kijken vol verwondering naar de oude herenhuizen en de Amsterdamse bruggen. Zij hebben net als de vrouw geen idee van het gruwel dat zich een maand daarvoor afspeelde bij diezelfde gracht.