Vermoeidheid bij long-covid door verandering in spieren, blijkt uit Amsterdams onderzoek

Langdurige, aanhoudende vermoeidheid bij patiënten met post-covid komt door verandering in de spieren. Dat is gebleken uit een onderzoek van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘We zien veranderingen in de spieren bij deze patiënten’, zegt hoogleraar Inwendige geneeskunde Michèle van Vugt. De resultaten van de studie1 zijn vorige week gepubliceerd in Nature Communications.

Lees verder
Sjerps-oceaan

Hij warmt op en verzuurt – oceaan in gevaar

Dit voorjaar warmde de Noord-Atlantische oceaan opvallend snel op. In de Waddenzee zwemmen tegenwoordig zeepaardjes en dorades; botten en palingen zijn praktisch uit onze wateren verdwenen. Over de hele wereld sterven koraalriffen, en er smelt meer poolijs dan er aangroeit. Regelmatig stranden er zeezoogdieren op een kust. Geen twijfel mogelijk, de oceaan is van slag.

Lees verder

Den Haag ligt aan de rand van de badkuip

De zeespiegel stijgt inmiddels bijna een halve centimeter, en rond het jaar 2050 ook nog eens in een versneld tempo, vertelt de wetenschap. Aan het einde van deze eeuw kan de Noordzee zo maar een meter hoger staan. En: daarna houdt het niet op. Het voortbestaan van ons land staat op het spel. Een duister toekomstbeeld voor een stad aan zee als Den Haag. Wat gebeurt er in ons laaggelegen landje als de zee zich opricht? Waar gaan we de pijn voelen? Wat staat de inwoners van Den Haag te wachten? Een verkenning.

Lees verder