Eiwit in menselijk zweet als bescherming tegen lyme
Circa 30% van de mensen heeft een eiwit in hun zweet dat mogelijk bescherming biedt tegen de ziekte van Lyme. Dit blijkt uit onderzoek van MIT (*) en de universiteit van Helsinki.
Circa 30% van de mensen heeft een eiwit in hun zweet dat mogelijk bescherming biedt tegen de ziekte van Lyme. Dit blijkt uit onderzoek van MIT (*) en de universiteit van Helsinki.
Roodborstjes kunnen met een eiwit in het netvlies het magnetisch veld waarnemen. De mogelijkheden die het biedt zijn onbekend, maar bioloog David Lentink is reuze-enthousiast over de ontdekking. “Dit brengt in de eerste plaats samenwerking op fundamenteel onderzoek, wat kan leiden tot volledig nieuwe principes.”
Er leven miljoenen dieren op onze aarde. Van slechts 11 daarvan is bekend dat zij geen natuurlijke vijanden hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan leeuwen, grizzlyberen of tijgers. Stuk-voor-stuk koningen van hun respectievelijke leefgebieden.
Sinds 2014 doet het Kennisinstituut christelijke ggz onderzoek naar suïcide en religie. Begin 2024 verscheen Suïcide, Als leven een loden last wordt; een informatief boek voor hulpverleners, pastores en andere betrokkenen.
Langdurige, aanhoudende vermoeidheid bij patiënten met post-covid komt door verandering in de spieren. Dat is gebleken uit een onderzoek van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘We zien veranderingen in de spieren bij deze patiënten’, zegt hoogleraar Inwendige geneeskunde Michèle van Vugt. De resultaten van de studie1 zijn vorige week gepubliceerd in Nature Communications.
Dit voorjaar warmde de Noord-Atlantische oceaan opvallend snel op. In de Waddenzee zwemmen tegenwoordig zeepaardjes en dorades; botten en palingen zijn praktisch uit onze wateren verdwenen. Over de hele wereld sterven koraalriffen, en er smelt meer poolijs dan er aangroeit. Regelmatig stranden er zeezoogdieren op een kust. Geen twijfel mogelijk, de oceaan is van slag.