Pindakaas met een laagje olie is zo heerlijk authentiek, maar wordt geproduceerd door een slimme multinational die een emulgator uit het recept haalt. Hoe hipsters in de luren worden gelegd door de marketingmachine van grote voedselbedrijven.
Lees verderWetenschap
“Deze kinderen moeten meedoen”
Hoe goed sport ook voor de gezondheid mag zijn, de jeugd van tegenwoordig komt maar moeilijk in beweging. Maar hoe is dit voor kinderen voor wie bewegen sowieso al lastiger is omdat ze een beperking of chronische ziekte hebben? Vandaag wordt het eerste rapport over de landelijke prestaties van het beweeg- en zitgedrag van deze groep gelanceerd. Volgens initiatiefnemer Tim Takken zijn er nog veel obstakels.
Lees verderZuur. De schaduwkant van maagzuurremmers
In de media komt het massale gebruik van zware maagzuurremmers (PPI’s) ter sprake. De vrije verkoop (over the counter) brengt risico’s met zich mee.
Lees verderTopsporters: sneller, hoger, sterker…en ouder?
Roger Federer die op zijn 35e de Australian Open wint, Carien Kleibeuker die op haar 38e de Nederlandse concurrentie op de 5 km achter zich schaatst, een Egyptische keeper van 44 in de finale van de Africa Cup: op menig topsporter lijkt bij het verstrijken van de jaren geen sleet te komen. Worden topsporters steeds ouder en tot welke leeftijd kunnen ze blijven presteren?
Lees verderHoe een vleestaks vrijheid geeft in plaats van neemt
Koeienvlees moet 40 procent duurder om te compenseren voor klimaatschade. Dat doet de consumptie vervolgens dalen met 13 procent, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het is tijd voor een vleestaks.
Lees verderDe marathon onder de twee uur door een nieuwe sportdrank?
Eind september liep de Ethiopische langeafstandloper Kenenisa Bekele de marathon van Berlijn in een toptijd. De media maakten gewag van een nieuwe sportdrank -met daarin een hogere dosis suiker- die de atleet geholpen had. Een wetenschappelijke doorbraak?
Lees verder