Chantal Janzen over haar rol in de film 2 Kleine Kleutertjes

Sinds februari draait de vrolijke 3D animatiefilm 2 Kleine Kleutertjes: Een Dag om Nooit te Vergeten, in de Nederlandse bioscopen. De stem van de moeder wordt ingesproken door Chantal Janzen.

2 Kleine Kleutertjes is een film van Jan Smit en gebaseerd op de populaire tekenfilmpjes. Het is een echte familiefilm voor het hele gezin maar vooral bedoeld voor de allerkleinste kinderen in de leeftijd van 2 t/m 5 jaar. De film wordt ingezongen en ingesproken door Jan Smit, Waylon, Ronnie Flex, Simone Kleinsma en Chantal Janzen. Ook Emma, de dochter van Smit, is in de film te horen!

10 Vragen aan Chantal over haar bijdrage aan deze film:

Kun je iets vertellen over jouw karakter in de film?

‘Ik speel de mama, een lieve, nuchtere mama met gevoel voor humor en een droge toon. Ze is heel relaxt, ondanks dat ze hoogzwanger is! Ik vond het een eer om voor haar karakter gevraagd te worden!’

Hoe bereid je je voor op een animatie-film?

‘Dat is lastig. Je kunt je niet echt voorbereiden, behalve rust nemen voor je stem. Je vraagt natuurlijk wel aan de makers wat zij voor ogen hebben, wat ze graag willen horen. Daar pas je het op aan. Verder moet je niet verkouden zijn en al helemaal niet aan de sigaren gaan de avond van te voren. Maar gelukkig rook ik niet, nooit gedaan ook dus dat scheelt.’

In jouw werk is je stem heel belangrijk. Hoe verzorg je je stem?

‘Als ik moet zingen doe ik inzing-oefeningen. Dat klinkt helemáál niet prettig! Alsof er een sirene afgaat… Maar het is wel goed om mijn stem op te warmen. Ook als ik moet inspreken of presenteren zorg ik dat mijn stem van te voren is opgewarmd. Maar dan is gewoon praten voldoende. Gemberthee is trouwens altijd welkom voor mijn stem!’

Wat vind jij belangrijk in kinderprogramma’s?

‘Ik vind het belangrijk dat de content goed past bij de kinderen, het verhaal moet ze aanspreken en niet te moeilijk zijn. Kinderboeken voor de kleintjes vind ik vaak te moeilijk: de verhalen te lang en te volwassen, de woorden te ingewikkeld. Verder vind ik het belangrijk dat je hun taal spreekt maar tegelijkertijd níet kinderlijk bent. Kinderen willen zo normaal mogelijk worden aangesproken. Tenzij ze héél jong zijn. Het is bewezen dat baby’s goed reageren op hoge stemmen met veel melodie erin. Maar peuters en kleuters hoeft je niet kinderlijk aan te spreken. Dat mag veel normaler dan veel mensen doen!’

Zijn er dingen die jouw kinderen niet mogen zien?

‘Ik hou niet van gewelddadig. Mijn oudste zoon is nu 13, dus dat gaat een beetje een eigen leven leiden. Maar ik wil bijvoorbeeld niet dat hij met gamen hele heftige, gewelddadige spellen doet. En als we gaan vliegen, of uit eten gaan of when the shit hits the fan en ik denk: ik heb de i-pad nodig voor Bobby, dan laat ik hem youtube voor kids kijken, geen volwassen youtube. Te spannend lijkt me ook niet goed voor kinderen. Mijn zoon keek vroeger met zijn stiefbroer en -zussen naar Harry Potter toen hij eigenlijk iets te klein was. Daar heeft ie wel een paar nachten heel slecht van geslapen!’

Wat keek jij zelf graag als kind?

‘De Zevensprong! Kinderen voor Kinderen. Mini playbackshow. Villa Achterwerk. Achterwerk in de Kast. Telekids met Carlo en Irene. Ik keek heel veel VPRO. Purno de Purno… Dat soort dingen vond ik fán-tás-tisch!’

Maak je andere keuzes wat betreft werk nu je moeder bent?  

‘Ja. Maar dat heeft voornamelijk met tijd te maken. Ik wil niet meer heel lang weg zijn van huis. Dat is de reden waarom ik gestopt ben met lange programma’s in Duitsland. Ik maak er nog wel programma’s, maar alleen korte periodes en dichterbij. Keulen is met 3,5 uur van Amsterdam heel anders dan Berlijn met het vliegtuig waar je dan een week moet blijven… Artistiek gezien is er niet veel veranderd. Ik zou niet meer zo snel met mijn blote kont in een blad gaan staan. Maar dat deed ik sowieso al niet. Wel een keer in mijn ondergoed. Dat zou ik nu ook niet meer doen.’

Je doet heel veel: zingen, acteren, presenteren…
Wat doe je het liefst?

‘Ik wil het liefst alles combineren: zingen, presenteren én acteren! En wat er nu ook nog bijkomt is maken. Ik ga in een serie spelen die ik ook zelf ga bedenken. Dat maakt het nog veel leuker. Ik ga dus nooit kiezen, ik doe het allemaal!’

Zing je voor je eigen kinderen?

‘Jazeker! Ik zing heel veel, voor mijn jongste dan. Woezel en Pip-liedjes bijvoorbeeld, omdat ik die heb ingezongen. En daar zijn nu de liedjes van deze film bijgekomen…’

Tot slot, hoe heeft het moederschap jou veranderd?

‘Het heeft me niet zozeer veranderd, als wel verrijkt. Ik heb veel meer geduld. De wereld draait niet meer alleen om mij. Ik neem meer tijd voor alles. Ik geniet meer. Als je moeder wordt, ondervind je zo’n grote vorm van liefde die je daarvoor niet kent. Dat vind ik fantastisch om mee te mogen maken.  Ook de verbintenis met de partner met wie je de kinderen hebt, vind ik heel bijzonder. Eén van de mooiste dingen om te zien vind ik mijn man samen met onze kinderen!’

Over Chantal

Chantal Janzen (43) is getrouwd met Marco Geeratz en moeder van James (13 jaar) en Bobby (4 jaar). Ze is stiefmoeder van Marco’s kinderen uit een eerdere relatie: Esmée, Isaa en Zion.

Chantal is geboren in Tegelen, een dorpje in Noord-Limburg. Ze studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en kreeg les in o.a. klassieke dans, tapdansen, acteren, spel en zang. In 2002 acteerde Chantal voor het eerst in een film: ze speelde Andrea in Volle Maan. In 2014 trouwde ze in Londen met haar grote liefde Marco Geeratz.

Over de film

2 Kleine Kleutertjes gaat over Anna (5) en Joey (4) die binnenkort niet meer de enige kindjes in het gezin zijn, want er komt een baby’tje bij! Op de dag van de bevalling worden ze door hun oom meegenomen naar de kinderboerderij. Hier is een klein geitje waar Joey meteen dol op is. Als ze samen uit de kinderboerderij ontsnappen, gaan ze op avontuur. Onderweg komen ze allerlei hindernissen tegen, maken ze veel nieuwe vrienden en leren ze om hun krachten te bundelen. Samen komen ze er wel!

Beeld: filmstill  2 Kleine Kleutertjes

Dit interview verscheen eerder in Fabulous Mama Magazine

 

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog, uitgever van de Natuurkrant en eigenaar van Uitgeverij 11