Chris Claremont schrijft weer X-Men comic

Chris Claremont schrijft een spin-off over de X-Man Nightcrawler. Ik sprak met hem over deze nieuwe serie.

Chris Claremont, de auteur die in de jaren zeventig en tachtig van de stripserie X-Men een succes heeft gemaakt, is terug. Marvel Comics heeft hem ingehuurd om de comic Nightcrawler te schrijven, over het gelijknamige personage uit het mutantenteam X-Men. Ik sprak met hem.

'Godfather'

Het is gebruikelijk in de Amerikaanse stripwereld om de taken schrijven en tekenen te verdelen. Nightcrawler wordt getekend door Todd Nauck. Hij noemt schrijver Claremont in een persbericht van Marvel "the godfather of X-Men comics".

Claremont vertelt me enthousiast via Skype over de serie, waarvan in april het eerste nummer zal verschijnen. Hoewel de strip vooral solo-avonturen van Nightcrawler zal bevatten, hebben die avonturen niet plaats in een vacuüm. "Het eerste nummer bevat gastoptredens van Ororo, Logan, Hank en een aantal verrassende personages die je misschien niet meteen zou verwachten", aldus Claremont.

Spoilers

Wie de X-Men strips momenteel volgt, begrijpt al – excuses voor de spoilers – Nightcrawler is opgestaan uit de dood. "Hij probeert weer te integreren in de wereld, die aanzienlijk is veranderd in de tijd dat hij weg was", vertelt Claremont. "Net als voor mij. De X-Men van vandaag zijn mijlen ver verwijderd van de X-Men die ik ken, zelfs van de X-Men die ik in 2006 schreef."

Claremont is vooral bekend van de zestien (16!) jaar van 1975 tot 1991, toen hij achter elkaar verantwoordelijk was voor het schrijvende gedeelte van de (Uncanny) X-Men

Maar hij heeft in 2000 en 2001 acht nummers van de serie Uncanny X-Men geschreven, en dertig nummers van 2004 tot 2006. En onlangs schreef hij een kort verhaal in het jubileumnummer X-Men Gold.

Hoe lang hij deze keer blijft, is nog niet bekend. "Toen ik de opdracht kreeg, ging het om vijf nummers. Nu is het al zes. Dus wie weet, misschien zijn het er volgende week wel zeven!", zegt Claremont. "We zien wel waar het heen gaat."

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.