Steeds meer gescheiden ouders kiezen voor het co-ouderschap. Hoe houd je dat een beetje leuk voor de kinderen?

STEUN RO

Het co-ouderschap heeft een vlucht genomen, maar over de effecten ervan op kinderen is nog veel onbekend, schreef de Volkskrant op 12 januari. Je kunt het je kinderen wel zo aangenaam mogelijk maken, zegt Petra Vollinga, auteur van Het Grote Co-ouder Doeboek. Vollinga (49) scheidde dertien jaar geleden van de vader van haar twee zoons (20 en 16 jaar). Een sneakpreview van de belangrijkste do’s en don’ts uit haar boek.

Maak elkaar niet zwart

Het is misschien even lekker om op je ex-partner af te geven met opmerkingen als ‘Mama kan ook gewoon niet koken’ of ‘Papa heeft zo’n slechte smaak’, maar voor je kind is het niet leuk als je slechte dingen over de ander zegt. Als je elkaar zwart maakt, bezorg je je kind een enorm loyaliteitsconflict, stelt Vollinga. Doe dat dus niet, ook niet in een grapje of in een blik. Kinderen voelen feilloos aan wat je ermee bedoelt. Het is de belangrijkste tip uit haar boek. “Als je dat niet kunt, hebben mijn andere tips namelijk ook weinig zin,” zegt Vollinga. Waar je je kind wél blij mee maakt? “Vraag naar wat het heeft gedaan bij de andere ouder, praat over hoe leuk dat was.”

Leg alleen de grote lijnen vast

Spreek af wat jullie als ouders écht belangrijk vinden en laat de ander de opvoeding op zijn of haar eigen manier doen. Een kind kan prima leven met verschillende regels, maar over de belangrijkste punten moet je het wel eens zijn. “Pick your battles,” vat Vollinga het samen. “Kinderen hebben vooral aandacht en liefde nodig. Of ze de afgelopen dagen wel of geen broccoli hebben gegeten, is minder relevant.” Ze geeft toe dat het lastiger wordt naarmate je meer van mening verschilt over de opvoeding. “Je moet bereid zijn om te blijven overleggen en af en toe water bij de wijn te doen. Misschien waren jullie meningsverschillen wel (mede) aanleiding voor een scheiding, maar helaas, als co-ouders ben je hier niet vanaf.”

Focus op je rol als ouder

Er kan nog van alles spelen tussen jou en je ex. Oud zeer, onopgeloste geldkwesties of andere onenigheid. Als je je best doet, kun je dat los zien van je rol als ouders, is Vollinga’s ervaring. “Hoe boos mijn ex-man en ik soms ook op elkaar waren, over één ding waren we het altijd eens: we blijven leuke ouders voor onze kinderen. De kinderen gaan voor, zij mogen zo min mogelijk last hebben van onze scheiding. Het ‘gedoe’ bespraken we daarom ook bewust bij een mediator op kantoor. Als we dan buiten stonden, kon het weer gaan over iets leuks als de verjaardagstaart van de jongste.”