Vijf Colombianen en een Mexicaan zouden een bewoner van de Klipper in Hoorn hebben overvallen, ruim drie maanden geleden. Het proces tegen de mannen heeft in het najaar plaats.

STEUN RO

Op 7 april in de middag beroofden drie van de Colombianen Javier E. (52), Nelson M. (45), Frank G. (36), John G. (geen familie, 42) en Pablo S. (43) de bewoner van de Klipper, nadat hij uit zijn auto was gestapt. Het slachtoffer werd bedreigd met een mes en een aluminium stok. Hem werd toegesnauwd  ‘Look down, look down’. Hij moest naar beneden kijken.

Volvo

Ze stalen zijn gsm, een koffer met laptop en diverse sleutels, waaronder die van de Volvo V40. De man werd vasgebonden aan zijn enkel achtergelaten. De gealarmeerde politie liet een burgernetmelding uitgaan over de gestolen auto met daarin vermoedelijk drie overvallers. In een tweede melding korte tijd later ging het al om vier mannen in de Volvo, op de Glazenwagen. Dat is een halve kilometer van de Klipper. De politiehelikopter vloog meerdere rondjes boven de wijk. De gestolen wagen en een verdachte Spaanse Ford werden tenslotte getraceerd. De vijf Colombianen en ook de Mexicaan Nivandro O. (37) werden gearresteerd op aanwijzingen van de politie in Amsterdam.

Tijdens een formele zitting op de rechtbank in Badhoevedorp, zei O.’s advocaat dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij het misdrijf. Want zijn mobieltje had de lokale telefoonmast bij de Klipper in Hoorn niet aangestraald, ‘dus was hij ten tijde van de overval niet in de buurt geweest’. De raadsman van onder anderen John G. beweerde hetzelfde. Een ooggetuige heeft zijn andere cliënten, E. en M., niet herkend. Conclusie, aldus de strafpleiter, ze zijn onschuldig.

Spaans

De officier van justitie is echter de mening toegedaan dat ieder van de zes een rol hebben gespeeld op die zevende april. Zij heeft inmiddels een financieel onderzoek naar de heren laten doen. Daarnaast wacht ze op antwoord van de Spaanse autoriteiten op vragen over de Ford. Op 9 september is het strafdossier af en krijgt de verdediging een kopie.

De aanklager wil dat allen in voorarrest blijven tot het proces op 4 oktober, vanwege de ernst van het delict en het vluchtgevaar.

Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie