Ameland is in de nacht van zaterdag op zondag letterlijk bedolven onder de appels. Een van de drie containers die afgelopen donderdag al van een voorbijvarend schip waren geslagen, spoelde zaterdagacht op het strand aan.

De container bleek tonnen appels te bevatten. Korte tijd later reden de eerste auto’s al af en aan om tientallen dozen appels af te voeren. Ook burgemeester Zonnevylle, als strandvonder verantwoordelijk voor het bewaren van aangespoelde goederen, liet zich de appels goed smaken. “Op deze manier krijgen ze tenminste nog een nuttige bestemming”, aldus de eerste burger’.

Leidsch Dagblad 27 januari 1986

Een klein artikel in het Leidsch Dagblad van 27 januari 1986, met een heel wat onschuldiger verhaal dan de 281 containers die in de nacht van 1 op 2 januari 2019 van de MSC Zoe sloegen. Dat een overboord geslagen en opengebarsten container ook aardige consequenties kan hebben bewijst de appelgeschiedenis.

Jutterskoorts

Het appelverhaal kreeg een staartje, een worteltje, eigenlijk.
Alles met vier wielen werd van stal gehaald en anders werd wel de fiets gepakt, om, bewapend met grote boodschappentassen, naar het strand te trappen. Zo gaat dat op het eiland als er wat aanspoelt. Men heeft lol in het zoeken naar aangespoelde waar, vroeger, dertig jaar gelden en nu nog steeds.

Jeanet de Jong is journalist op Ameland voor Persbureau Ameland en YouTube kanaal Ameland Vandaag, correspondent voor diverse media, uitgever en verteller van de vertelgroep Ameland Vertel! Ze schrijft over een grote diversiteit aan onderwerpen, haar hart ligt op de Wadden.