Costa Rica wordt vijfde lid Pacifische Alliantie

Costa Rica wordt het vijfde lid van de Pacifische Alliantie. Dat maakte de alliantie na een bijeenkomst in het Mexicaanse Playa del Carmen bekend. Ondertussen blijven de Colombiaanse kleine boeren zich tegen vrijhandel verzetten.

De toetreding van Costa Rica moet een dezer weken een feit zijn. Daarna treedt Panama toe. Een voorwaarde voor toetreding is dat een land met alle andere lidstaten een vrijhandelsverdrag heeft. Panama en Mexico hebben de onderhandelingen nog niet afgesloten.

De Pacifische Alliantie is een alliantie tussen Mexico, Colombia, Peru en Chili, die vrije doorvoer van mensen en goederen tussen de lidstaten beoogt. De vier landen zoeken buiten hun regio vooral aansluiting met de Aziatische landen aan de andere kant van de Stille Oceaan: China, Japan en Korea met name.

Invoertarieven

Terwijl in Colombia de boeren aan het staken zijn geslagen en onder andere de vrijhandel als oorzaak voor hun problemen aanwijzen, gaan de ministers van buitenlandse zaken van Mexico, Colombia, Peru en Chili verder met het slechten van de invoertarieven en dus het bevorderen van de onderlinge in- en uitvoer. In het laatste kwartaal van dit jaar moet nog maar acht procent van deze tarieven over zijn, hebben de landen besloten, zonder te specificeren om welke het gaat.

Tot nu toe lijkt er geen vuiltje aan de lucht en is de Pacifische Alliantie in tegenstelling tot zijn kwakkelende oosterbuur Mercosur een succesverhaal.

Protesterende boeren

Mercosur dreigt Paraguay aan de Pacifische Alliantie te verliezen en ook Uruguay heeft belangstelling.

Maar hoe lang heeft de alliantie de wind nog in de rug? De Colombiaanse president Santos heeft plechtig aan de protesterende boeren beloofd dat hij hun problemen zal oplossen. Dan zal hij toch ook met zijn collega's van de Pacifische Alliantie moeten praten. Het zou niet vreemd zijn als die binnenkort ook (opnieuw) protesterende boeren op hun pad vinden. 

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie