COVID19 aan je neus voorbij laten gaan

Voor mij zijn de opmerkingen van Caro Verbeek aanleiding om een update te vragen bij Prof. Ahmad Sedaghat. Deze doet al vroeg in de pandemie uitspraken over de schadelijke effecten van Covid19 op de neus.

                Speurneus

Inmiddels blijkt verandering van de geurervaring al voldoende om een test te laten verrichten en quarantaine in acht te nemen.

Het is snel duidelijk geworden dat de neus een gevoelig orgaan is bij COVID19. Je kunt haast spreken over een speurneus.
Caro Verbeek
Tijdens het programma Nieuwsweekend (NPO radio 1, 23 januari 2021) zegt Caro Verbeek als deskundige het volgende hier over: zonder geur is er nauwelijks levensgeluk. Een stevige stellingname! Zij introduceert de term geurlust (als variant op huidhonger). Dat gaat over meer dan koffie die ineens naar babyluiers ruikt (dat verschijnsel heet overigens parosmie).
Symptoom
Nee, dat gaat over het onderlinge intieme contact. Een dergelijk symptoom vraagt veel meer aandacht. Na een desktopresearch kom ik uit bij een onderzoeker Prof. Ahmad Sedaghat, die al vroeg in de pandemie van Covid 19 uitspraken doet over de schadelijke effecten van Covid19 op de functie van de neus. Voor mij zijn de opmerkingen van Caro Verbeek aanleiding om een update te vragen!

_____________________________________
Ahmad R. Sedaghat, MD, PhD, FACS
Collega Professor
Directeur, afdeling rhinologie, allergie en anterieure schedelbasischirurgie
Afdeling Otolaryngologie – Hoofd-halschirurgie
Universiteit van Cincinnati College of Medicine
Gebouw Medische Wetenschappen, kamer 6410
231 Albert Sabin Way
Cincinnati, OH, VS 45267-0528
[email protected]
Administratief medewerker: + 001513-558-4152
Fax: + 001513-558-3231

Vraag 
Nu Covd19 testen wijdverspreid is, ben ik erg benieuwd hoe vaak (percentage) daadwerkelijk afname / verlies van geur wordt geregistreerd als een vroegsymptoom.
Hoe vaak is dit (‘kleine’) symptoom een ​​voorloper van een levensbedreigende ziekte / IC-behandeling?
Antwoord
Systematische reviews van duizenden COVID-19-patiënten die in de literatuur zijn gerapporteerd, hebben nu aangetoond dat de prevalentie van geurstoornissen in COVID-19 ongeveer 50% is. Bij deze patiënten die reukstoornissen ervaren, is het verlies van de reukzin het allereerste symptoom of een van de eerste symptomen bij ongeveer 40-50%. Dus tot 25% van de patiënten met COVID-19 in het algemeen zullen geurverlies als eerste symptoom ervaren.
Of geurverlies een voorspeller is van een milde of ernstige / levensbedreigende ziekte, is een kwestie van discussie.

Vraag
Betekent dit dat zelfrapportage van afname / verlies van geur een indicator is van de pandemie?
Antwoord
Ja, op dit moment moet een verminderd of verloren reukvermogen worden beschouwd als een mogelijke indicator van actieve COVID-19-infectie. In veel onderzoeken sinds het begin van de pandemie is gemeld dat het verlies van reukvermogen een zeer specifieke marker is van actieve COVID-19.

Vraag
Aan de andere kant, zou uitroeiing of afname van de virusbelasting in de neus (door antivirale medicatie!) het reukverlies omkeerbaar kunnen maken / stoppen en het verloop van de ziekte kunnen beïnvloeden?
Antwoord
Het is moeilijk in te schatten of vermindering / uitroeiing van de virale lading in de neus, nadat de infectie al is begonnen en al reukverlies heeft plaatsgevonden, het verloop van het reukverlies zou veranderen of het beloop van de ziekte zou veranderen. Zeker als de infectie verminderd zou kunnen worden tijdens de behandeling via de neus, dan is de heersende gedachte dat dit een positief effect zou hebben op het ziekteverloop (bv. ernst van manifestaties).

Links
https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/71197-2021-01-23-zonder-geur-is-er-nauwelijks-levensgeluk
https://www.linkedin.com/in/kunsthistoricaro/
https://www.ideastream.org/news/university-of-cincinnati-studying-loss-of-smell-as-covid-19-indicator
https://www.cincinnatisinus.com/team/ahmad-sedaghat%2C-md%2C-phd
https://eu.cincinnati.com/story/news/2020/03/27/coronavirus-symptoms-lost-sense-smell-sense-symptom-covid-19-uc-doctor-researching-uc-clinics-screen/2914408001/

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor de auteur Jan Taco laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -