15 Hoogleraren uit de gedragswetenschappen en een gedrags expertiseteam van rond de 40 medewerkers

STEUN RO

Een wake-up call voor gedragswetenschapper Reint-Jan Renes….

…..is de persconferentie waarin premier Mark Rutte per ongeluk toch RIVM directeur Jaap van Dissel een hand geeft. Terwijl juist tevoren op maandag 9 maart 2020 is verkondigd dat het nu een kwestie is van niet meer handen schudden. Vanwege de COVID19 pandemie. Zelfcorrectie met een elleboogstoot volgt. Op dat moment denkt Renes: hier is maatschappelijke aandacht nodig. Anders komt de boodschap niet over.

Kernteam
Renes werkt sindsdien bij het RIVM met een tijdelijke opdracht als lid van het kernteam van de RIVM Gedrags Unit. Het gaat om 15 Hoogleraren uit de gedragswetenschappen en een gedrags expertiseteam van rond de 40 medewerkers. Er zijn werkpakketten (inmiddels al 7) ingericht naar verschillende thema’s: netwerk, literatuur, survey, interviews, sociale media, verdiepende studies en communicatie.

Crisiscommunicatie
Op vrijdag 12 juni 2020 is er de jaarlijkse ontmoeting van 350 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers. Dit keer niet fysiek, maar volledig online, live vanuit de Jaarbeurs in Utrecht. Een gelegenheid om met vakgenoten te netwerken en kennis uit te wisselen over recente ontwikkelingen in de wetenschap en wetenschapscommunicatie. De dag start met Anna Heijker, dagvoorzitter en pitch trainer.

Stekels
Ze heeft een aantal experts uitgenodigd voor haar ‘Aan Tafel!-sessie. Ze ontvangt o.a. gedragswetenschappers Reint-Jan Renes, wetenschap en gaat het gesprek aan: hoe communiceer je het beste in crisistijd, hoe bereik je jouw doelgroep en hoe vertel je jouw verhaal online? Deelnemers praten mee via interactieve polls of chat. Renes zit wat verstopt achter een paar stekelige vetplanten. Misschien staat dat ook wel symbool voor de uitdaging waarvoor hij en andere teamleden zich gesteld zien. Crisiscommunicatie! Het wordt een openhartig en interessant gesprek

Voorzichtiger
Waar wordt op gelet. Uiteraard de compliance, dus in hoeverre wordt daadwerkelijk aan voorschriften gehouden. Blijven mensen thuis. Hoe gaat dat. Monitoren daarvan. Is er voldoende draagvlak. En wordt meegedacht over het beleid en de campagne. Zeker wordt ook feedback gegeven op de ingevoerde maatregelen. En verder gaat het om testen van bepaalde hypothesen. Verdiepende informatie. Het gaat om een kritisch stemgeluid. En moet soms direct gehandeld worden want het gaat om relevante beslissingen. Kennis van nu en niet meer de traditionele waarheden, want die zijn niet toereikend. Er zijn natuurlijk grote consequenties aan uitspraken verbonden.

Mantra
Het kan zijn dat je zondagavond wordt gebeld met het verzoek om binnen een uurtje terug te reageren. “Ik kan dat snel terugvallen op andere teamleden”, aldus Renes. Er is een mantra ontstaan:  Weten we dat dan ook? Hebben we daar gegevens over? Kortom we zijn voorzichtiger geworden. De twee maanden waren hectisch. Nu is er wat meer rust. De crisisstructuur wordt afgeschaald. Maar het kan zomaar gebeuren dat er weer een prangende vraag opdoemt. Maar is het nu echt rustiger?  Renes: “Mijn weken zitten overvol en ik krijg van alle kanten verzoeken voor interviews, gesprekken en inhoudelijke discussies”. 

Links
https://www.nwo.nl/actueel/evenementen/bessensap
https://nos.nl/video/2326489-rutte-schudt-na-persconferentie-alsnog-een-hand.html
https://www.linkedin.com/in/reintjanrenes/
https://www.nwo.nl/actueel/evenementen/bessensap<br”>
https://husite.nl/blogpublab/

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -