Als morgen de kwalificatie van de Formule 1 plaatsvindt in de zandbak van het Formule 1-circus zijn veel ogen gericht op Max Verstappen. Niet alleen Nederlandse. De Formule 1-coureur geldt als een van de grootste autosport-talenten sinds Ayrton Senna en Michael Schumacher en hem wordt een gouden toekomst voorspeld.

STEUN RO

Zijn het de nieuwe kleren van de keizer, of is Max Verstappen daadwerkelijk zo goed? Insiders zijn unaniem. Nationaal en internationaal. Van oud coureurs Jan Lammers tot Tom Coronel, van verslaggevers Olav Mol tot Allard Kalff, van de Schotse coureur David Coulthard tot ex-wereldkampioen Mika Hakkinen. Iedereen is er van overtuigd dat deze Nederlandse jongeling de Formule 1-wereld zal bestormen en veroveren.

Maar toch: in Australië, bij de opening van het seizoen ging het niet helemaal goed. Een tiende plaats, frustrerend radioverkeer en een ’clash’ met zijn Toro Rosso teamgenoot Carlos Sainz, verdrongen de vreugde van een sterke kwalificatie (vijfde).

Daarom zal dit weekeinde veel belangstelling zijn voor Max. De vraag is vooral: was het incident; een bizarre samenloop van omstandigheden na de rode vlag situatie en herstart van de race.

Vader Jos openhartig

In zijn column in de Telegraaf was vader Jos opmerkelijk openhartig, waarbij hij en passent nog een inkijken gaf in de verhoudingen met zijn zoon. Hij zei: ’Ik heb vanzelfsprekend uitgebreid met Max de race in Australië geëvalueerd en ik zou hem ook nu willen en kunnen helpen, maar dat gaat niet in de rol die ik heb, als vader.’

Hij zei ook dat de kritiek die Max had over de radio op het team – hij wilde dat teamgenoot Sainz aan de kant ging – niet verstandig was. ’Kritiek’, zo schreef senior, ’houd je intern.’

De 18-jarige zal het overigens heel zwaar krijgen in Bahrein. Met zijn drie lange rechte stukken die in de zevende versnelling gereden worden,  is het een hoge snelheidscircuit, waar de teams van Mercedes en Ferrari zich op thuisvoelen. De Toro Rosso heeft dat minder. Het circuit, omringd door palmbomen en zand, behoort tot de derde generatie banen, met supervlak asfalt, brede uitloopstroken, en een hypermoderne pitstraat. Waar fouten en strijd op de klassieke circuits bijna een garantie zijn, is Bahrein een gruwel voor de liefhebbers van het pure racen, een uitnodiging voor een saaie optocht.

Wellicht kan Max Verstappen de kussens wat opschudden, maar dan zal wel álles moeten meezitten.

andrehoogeboom@upcmail.nl'
    F 1 columnist, schrijver van 'Max' Het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Grand Prix-winnaar ooit; F 1 2016: Van Melbourne tot Abu Dhabi; Spyker langs de Afgrond.