Iemand zou eens onderzoek moeten doen naar het verband tussen de keuze van woord van het jaar en de psychische gesteldheid van een volk. Als je namelijk kijkt naar de woordkeuzes van de landen om ons heen en in de VS, dan ontkom je niet aan de gedachte dat de mentale staat van een land een grote rol speelt bij de keuze van woord van het jaar.

STEUN RO

Wat ‘blokkeerfries’ over ons land zegt, laat ik graag aan u over. Ik geloof echter niet dat het een blijvertje is. Niet alleen door de negatieve connotatie, maar ook omdat ik Limburgers bijvoorbeeld zichzelf niet zo gauw ‘blokkerfriezen’ zie noemen.

Nee, neem dan Frankrijk, waar blijkbaar iedereen schoon genoeg heeft van het gescheld en de vuilbekkerij op social media en een meerderheid koos voor het woord ‘Bienveillance’ – welwillendheid.

Duitsland koos voor het woord ‘Heisszeit’, wat ongetwijfeld te maken heeft met de extreem warme en lange zomer.  Overigens kozen Duitse jongeren voor ‘Ehrenmann/Ehrenfrau’ – iemand die iets bijzonders voor je doet.

Ik ben bang dat wij qua mentaliteit meer onder invloed van de Engelstalige landen bevinden. De Engelsen kozen nota bene voor ‘toxic’ (giftig) als woord van het jaar. Daar zal de Skripal-affaire uiteraard niet vreemd aan zijn geweest, maar ik vermoed dat het door de Brexit-plannen totaal vergiftigde politieke klimaat er ook debet aan is.

20+ years experience in journalism | Editor-at-large | Expertise in tech, law (private), culture