De 6 miljard shuffle

Terwijl de eerste contouren van de regenboogcoalitie zich aftekenen, vraag ik me af waarom GroenLinks ineens zo'n hekel heeft aan drie procent.

Soms moet je dingen op een rijtje zetten. Nee Bram van Ojik is niet Jolande Sap, en vice versa. Dat weet ik ook wel. Maar mag ik verbaasd zijn, ja het gek vinden dat GroenLinks uit de zes miljard shuffle is gestapt? Mede, zo zegt Van Ojik zélf, vanwege die zes miljard. Precies ja, de zes miljard die we extra moeten bezuinigen om ervoor te zorgen dat we volgend jaar niet meer dan drie procent te veel uitgeven. Inderdaad, de drie procent die we ooit met onze Europese vrindjes af hadden gesproken maar die allang boterzacht was geworden.

Tot de eurocrisis in ons gezicht ontplofte en we verschrikt terugzochten in al die verdragen waar het ook alweer stond, die norm van drie procent, die moest voorkomen dat we de euro in de soep draaiden. Ah daar dus! Nou dat mocht dus nooooooit meer gebeuren. Vond GroenLinks ook. En als er één partij was die keer op keer het evangelie van de Europese oplossing verkondigde, met een grotere rol voor de Europese Commissie (ook wel Brussel geheten), wat zeg ik, een Europees ministerie van Financiën – dan waren het wel Sap c.s.

Hardnekkig

En dus tekenden de Groenen voor het Kunduz- alias Lenteakkoord waar al een eerdere sloot bezuinigingen in werd gestort, samen met D66 en de ChristenUnie, hetzelfde clubje als van de befaamde politiemissie. Destijds vond Sap het maar gek dat Samsom zo hardnekkig tegen die drie procent bleef ageren.

Hij bleef zich maar fixeren op die drie procent die hij niet wilde

De rollen zijn volledig omgedraaid, in de politiek vliegt de tijd zo snel dat het geheugen het niet altijd kan bijbenen. Want nu is de PvdA juist weer wel vóór de drie procent. Als je in het pluche zit, hou je opeens wat minder van het woord kapotbezuinigen. Nee, dan begin je over de middelvinger van de ander, waar je de eigen vuist alweer vergeten bent.

Toch zou het best eh… logisch zijn geweest als Van Ojik mee was blijven praten over een bezuiniging die voortvloeit uit de eigen standpunten. Ook de andere reden die de GroenLinks-leiders aanvoert overtuigt nauwelijks. Hoezo wordt de rekening niet eerlijk verdeeld? Dit is het meest nivellerende kabinet sinds Den Uyl, als we criticasters mogen geloven. De enige goede reden die Van Ojik aanvoert is dat het kabinet onvoldoende in de aanbieding heeft om de economie te vergroenen – dat is dan ook de core business van je partij. Waar je dus ál het andere voor kunt gebruiken als wisselgeld. Maar hé, wie ben ik?

Pirouette

Een armzalige commentator – honderd procent neutraal, en iedere partij moet die afweging lekker zelf maken. Vrijheid blijheid: van positie draaien gebeurt wel eens vaker in het Haagse, al is een simultane uitvoering dan wel weer wat zeldzamer. De gemiddelde kijker zal het door deze pirouette nog iets meer duizelen dan voorheen…

En nu staan er nog maar een paar kunstschaatsers op het ijs. De regenboogcoalitie staat boven de horizon aangekondigd, net als bij het woonakkoord. Gaat goedkomen. De kleine christelijke partijen zijn immers erfelijk belast met een bovengemiddelde dosis verantwoordelijkheidsgevoel, en Pechtold met een bovengemiddeld eergevoel. Laat dat voor deze keer bedoeld zijn als compliment. Bovendien heb ik er een fles wijn op gezet dat ze het redden.

Da's ook een kwestie van eergevoel dus. Daar houd ik mezelf aan. Iemand moet consequent zijn, tot het bittere einde.

 

 

 

 

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Journalist en columnist. Schrijft over alwat voor zijn pen komt, van Haagse politiek tot terrorisme. Beukt er graag op los met de filosofenhamer. Classicus en volgeling van Dionysus, liefhebber van spot en ironie, slaat nooit een cappuccino af.

Geef een antwoord