Een poging te achterhalen hoe elf afgedankte leghennen belandden in de tuin van een ontwerpster in Zoelen, geeft een inkijkje in de pluimveehouderij. Een klein kippendrama in de schaduw van fipronilcrisis en ophokplicht.

STEUN RO

Als de kippen net op stok zijn, komt de vangploeg. De groep vooral Oost-Europese mannen trekt door de donkere stal om de hennen op te pakken en met ongeveer twaalf tegelijk in een krat te stoppen. Daarin reizen de kippen straks naar de slachterij. “Het enige leed dat we bij het vangen niet kunnen voorkomen”, vertelt een medewerker van een groot legbedrijf in het Gelderse Ochten, “is dat de kippen ‘unhappy’ zijn doordat ze worden wakker gemaakt. De mannen van de vangploeg weten goed hoe ze kippen moeten oppakken en vasthouden.”

Zo voorbeeldig gaat het vast niet bij iedere vangploeg. Veel boeren staan er niet van te kijken als het rapport dat zij van de slachterij krijgen, melding maakt van een klein percentage gebroken vleugels en poten bij de aangeleverde kippen. Ze zijn echter niet blij met dergelijke vangschade, want de slachterij kort daarvoor op de prijs voor het kippenvlees.

Elf leghennen wisten eind oktober aan een vangploeg te ontsnappen. Op een of andere manier belandden ze daarna in de tuin van ontwerpster Claire van Zeeland in Zoelen, een dorpje ten noorden van Tiel. Althans, dat het zo gegaan is, vermoedt Anoeska van Brenk. Zij beheert de kippenopvang in Ochten die de kippen heeft opgenomen. “Zulke kippen noemen we achterblijvers. Als er 30.000 kippen gevangen moeten worden, zijn er altijd wel een paar die zich verstoppen.” Het vangen gebeurt ’s nachts, zodat de slachterij in de ochtend meteen met de kippen aan de slag kan.

“Misschien heeft een medewerker van een bedrijf deze kippen ’s morgens in de stal gevonden en meegenomen, bijvoorbeeld omdat hij ze zielig vond”, zegt Van Brenk, “en mogelijk heeft hij ze bij Claire gezet omdat hij wist dat er dan voor gezorgd zou worden. Daarmee is het eigenlijk een onhandige reddingsactie. Toch willen we die persoon vinden, om hem te laten weten dat de kippenopvang achterblijvers komt ophalen.”

Chris Halkes is redacteur en privédetective, gevestigd in Goes in Zeeland. Op Reporters Online publiceert hij artikelen over juridische en regionale onderwerpen. Chris Halkes heeft tot 2019 bijna dertig jaar in de Bommelerwaard gewoond. Zijn regionale artikelen kunnen dus zowel over Zeeland als over het Gelderse Rivierengebied gaan. Persberichten en tips voor onderwerpen voor artikelen kunt u mailen naar info@chrishalkes.nl.