Een kleine groene oase tussen het glas van de Zuidas. Zo zou je de Boeletuin, een kantine met moestuin en 39 kippen op een groene postzegel tussen de Gustav Mahlerlaan en de Boelelaan kunnen omschrijven. De voormalige schooltuin uit 1959 is door de jaren heen ingesloten geraakt tussen de bouwwerken van de VU, ACTA, The Edge, een parkeerplaats en Sportcentrum Buiten-veldert. Vier keer per dag scheert de traumaheli van het VU Medisch Centrum boven langs.

STEUN RO

Maar loop je het met lampionnetjes omgeven pad op, langs het kippenhok links en de zelfgebouwde pizzaoven rechts de keet op de Boeletuin binnen, dan is de kille lelijkheid snel vergeten. Welkom in het knusse huiskamercafé met een kachel, grote banken, een bar en spelletjes op de planken. De radio staat aan. Bier en wijn staan klaar voor de borrel van een groep managers die in de blokhut achter het terras zit te vergaderen.

Dat kan waarschijnlijk nog maar voor even, vertelt Niek van Dijk, voormalige schooltuinmeester en nu beheerder van de Boeletuin. De keet is ‘gebouwd om weer gesloopt te worden’, vertelt hij nuchter. Want het terrein is van de VU en die wil er een parkeerkelder en een nieuw pand voor wis- en natuurkunde plaatsen. Van Dijk mocht er twee jaar iets leuks op doen. En die zijn bijna voorbij. Onlangs is besloten dat de kantine moet verdwijnen. ‘Niemand snapt waarom’, aldus Van Dijk.

Van Dijk is een ondernemer die houdt van doehetzelven en gastheer zijn. Zijn vrouw is gek op koken. Als kind al, zo getuigt een zwartwitfoto op de bar waar ze als jong meisje met een groot mes een kalkoen aansnijdt. ‘Dus op onze pensioenleeftijd gingen we de horeca nog even in.’ Van Dijk bouwde de kantine zelf, met eigen geld en niet helemaal volgens de officiële tekening (‘organisch bouwen, heet dat’). Zijn vrouw richtte het in, ‘met tweedehands kopjes en koelkasten’. Het buitenterras kreeg een bar met feestverlichting, een ‘pee-tree’ met ‘officiële afvoer’ en een kampvuurkuil. Klaar voor huwelijksfeesten, kerstborrels, recepties en, al wijzend op de stapel proefschriften op een tafeltje bij de bank, promoties (‘ik lees ze allemaal’). Doordeweeks serveert de Boeletuin lunch, op donderdag een diner. De paar euro’s die Van Dijk vraagt, zijn voor Zuidasbegrippen een schijntje.

Journalist with roots in international development cooperation. Wrote a book about Boko Haram. Themes: entrepreneurship, trade, human rights and a lot more.