Eén voorval heeft dokter Paul Groeneveld verbonden als internist-infectieloog aan de Isala klinieken in Zwolle merkbaar beïnvloed

STEUN RO

Dat heeft alles te maken met nieuwe technieken en verrassende mogelijkheden, die ook de spreekkamer binnenkomen. De computer kan het soms beter, zo constateert de medisch specialist.

Na een succesvolle loopbaan aan het Academisch Ziekenhuis Leiden(LUMC) werd het tijd voor een switch. In Zwolle kwam hij er al gauw achter dat ook daar patiënten rondliepen met moeilijke problemen. Dat was hij al gewend van de academische situatie. Collega’s wisten hem dan ook in Zwolle gauw te vinden. En toen gebeurde het.

Puzzel

De gebeurtenis waarop wordt gedoeld vond enkele jaren geleden plaats. Er was een puzzel waar de Isala dokters al wel 15  jaar mee worstelden. Een vrouw had geregeld een dag hoge koorts en malaise. Een dag later was ze weer helemaal opgeknapt. Wat was de oorzaak? Menig dokter had hierop zijn tanden al stukgebeten. Er was al eens een arts geweest die had voorgesteld dat de patiënte dan maar op zo’n dag naar het ziekenhuis moest komen. Er werd toen onderzoek gedaan en vastgesteld dat zij een sterk verhoogd aantal afweercellen (leukocyten)in het bloed had. Dat suggereert dat er iets gaande was. Ook werd een licht verlaagd zuurstofgehalte gemeten. Bij navraag bleek dat ook de huisgenoten zich op zo’n dag minder goed voelden. Groeneveld besloot om deze combinatie van bevindingen eens in te typen in de zoekmachine van Google. Daarbij gebruikte hij wel het internationaal aanvaardbare vakjargon. Dit is misschien voor de leek wat lastig te interpreteren, maar ik kan het uitleggen. Hij typte dus vier woorden in. Koorts (fever), episode (episodic), verhoogd aantal afweercellen (leukocytose) en tenslotte verlaagd zuurstofgehalte (hypoxie). Tot zijn stomme verbazing verscheen er meteen een diagnose “Hypersensitivity Pneumonitis”. Een aandoening die bestaat uit een vorm van longontsteking door een uitwendige oorzaak (overgevoeligheid) wordt veroorzaakt. In principe geen bacterie. De rest is geschiedenis, want nu werd ook de longarts ingeschakeld. Het bleek al gauw dat in het huis van patiënte een luchtbevochtiger aanwezig was die zo af en toe werd aangezet. Het water bleek smerig. Vooral patiente, maar ook huisgenoten hadden daar last van . Zoiets noem je een sick building syndroom. 

Jan Taco te Gussinklo is opgeleid als internist. Sinds 2009 publiceert en adviseert hij over medische innovaties.