Thai zijn trots op hun gezondheidszorg. Steeds meer medische toeristen komen af op de relatief goedkope private vijf-sterrenziekenhuizen en een groeiend aantal inwoners krijgt door de komst van staatshospitalen en verzekeringen voor het eerst toegang tot goede medische zorg. Maar voor toeristen en Thai geldt bij een noodgeval, dat ze een grote kans hebben om het leven te laten in de rit naar het ziekenhuis.

STEUN RO

Al jaren doen horrorverhalen de ronde over ziekenwagens met kermende patiënten, die ondanks sirene en zwaailicht vast staan in overvolle straten waar niemand aan de kant gaat.

Nadat enkele incidenten met recent in ambulances geplaatste dash-cams zijn vastgelegd en massaal gedeeld op Facebook, geeft het ministerie van volksgezondheid nu toe dat mensen onnodig overlijden door ‘dom dan wel onuitstaanbaar’ rijgedrag.

Patiënt maakt einde discussie niet meer mee

Bijvoorbeeld van de bestuurder van een pick-up in Chiang Mai, die in de file weigert aan de kant te gaan voor een achterop komende ziekenwagen.

Jos Campman zoekt de ware aard van Thailand en de Thai. Die is vaak bikkelhard. Soms ontroerend lief. Maar altijd anders dan je denkt. Typisch Thailand gaat verder waar reisboeken en blogs stoppen. Onmisbaar voor nieuwe Thailandgangers. Een feest van herkenning voor vaste bezoekers, expats en pensionado’s.