De droomfabriek

De voormalige Prodentfabriek is een icoon van Amersfoort. Samen met het aangrenzende Oliemolenkwartier moet hier De Nieuwe Stad ontstaan. Een plek waar mensen en bedrijven samenwerken, hun vrije tijd doorbrengen en wonen. Een stad waar de menselijke maat belangrijker is dan geld en groei.

De Nieuwe Stad ligt nog verscholen achter muren en hekken en ziet er aan de buitenkant nog echt uit als een oude fabriek. Binnen de muren bruist het echter van de plannen en initiatieven. Nog een paar weken en dan worden de muren doorbroken en kan iedereen kennis nemen van het tweede leven van het oude fabrieksterrein, die van innovatieve microstad.

“Klinkt goed hè”, zegt projectondernemer Bülent Yokus. Om er nog wat mooie woorden aan toe te voegen. “De Nieuwe Stad wordt een plek voor kleine en grote bedrijven in een omgeving en een sfeer die samenwerken gemakkelijk maakt. Een plek waar de economie draait om een totale balans van waardecreatie.”

In de steigers

Mooie storytelling. Het is Yokus op het lijf geschreven. Ontelbare malen heeft hij al gedroomd om de Prodentfabriek om te toveren in een plek waar mensen en bedrijven samenwerken, genieten van hun vrije tijd en wonen. De droom staat letterlijk nog in de steigers, maar mislukken kan het project eigenlijk al niet meer. De zaak is in beweging en daar gaat het voor een belangrijk deel om. “Waar we morgen staan, weet ik niet precies, maar de ondernemers die zich hier vestigen hebben ook dromen. Samen maken we het project.”

'Waar we morgen staan weet ik niet precies'

Een hele andere benadering dan de traditionele projectontwikkeling. Hij wijst naar het Stationsgebied  op een steenworp afstand. “Dat is een masterplan van vijftien jaar geweest. De (leegstaande) kantoren staan er nu, maar is er nog dezelfde behoefte als toen de plannen gesmeed werden?”

Bij De Nieuwe Stad draait het om de rol van ontwikkelaar Schipper Bosch. De Amersfoortse vastgoedondernemer investeert bij voorkeur in inspirerende plekken, zoals de Prodentfabriek. De relatie met de gebruiker, de maatschappelijke functie en de toekomstwaarde van vastgoed staan daarbij steeds centraal. “Die filosofie maakt dit project mogelijk.” 

Meedenken met huurders

Binnen in de fabriek is die zienswijze goed te merken. Het pand is niet eerst helemaal opgeknapt. Ik meen zelfs de geur van tandpasta nog te ruiken. Het hoognodige is aan verbouwing gedaan, maar verder is het voor een belangrijk deel aan de huurders zelf. Yokus praat ook niet meteen over vierkante meters. “Mijn eerste vraag is altijd: ‘waar droom je van?’ Van daaruit gaan we verder. Als zich morgen iemand meldt met de vraag of hij in de voormalige productiehal een zwembad mag beginnen, dan denken we mee.”

Zo ging het ook toen poppodium De Kelder aangaf naar De Nieuwe Stad te willen komen. “Dan gaan we niet eerst bekijken of dat juridisch allemaal kan. We denken liever mee. Het is de bedoeling dat het podium niet alleen in het weekend mensen trekt, maar ook doordeweeks, bijvoorbeeld met lezingen over popmuziek.” Zo ook met een vraag voor een markthal. De oude productieloods leent zich er wel voor. “We hopen dat alle huurders mee willen denken. Zo ontstaat betrokkenheid en van daaruit een mooie toekomst.”

'Werken in een mooi verhaal'

Veel ondernemers willen daar al bij horen, zo blijkt. De story van De Nieuwe Stad zingt rond. In een mum van tijd waren de kantoren van de Erdalvleugel, met uitzicht op de Brabantsestraat, van de voormalige fabriek verhuurd. “Makelaars uit de stad kwamen vragen hoe we dat deden” lacht Yokus. Het antwoord is avontuur. “Waarom zou je voor veel geld in een anoniem kantoorpand gaan zitten, als je hier aan een mooi verhaal kunt werken?”

Het volgende hoofdstuk in het verhaal wordt het slechten van de muren. Yokus kijkt uit naar dat moment. “We zoeken aansluiting. Dit is geen project van een gesloten groepje gelijkgestemden.”

Mijn gekozen waardering € -

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?