De Generaal: Volksheld of verlengstuk elite?

Een week na de coup in Thailand een korte stand van zaken. Over hoe het leger op haast Boeddhistische wijze grip krijgt op land en volk.

Opperbevelhebber Prayuth had geen zin in een coup. Dat weet iedereen in Thailand. In september zou hij met pensioen gaan. Zo vlak voor je vertrek nog verantwoordelijk zijn voor bloedvergieten, is slecht voor je karma – en zie dat in de laatste, niet-werkzame fase van je leven nog maar goed te maken.

‘Maar ik kies voor mijn land en niet voor mezelf’, verklaart hij nu toch bij zijn eerste optreden als ‘tijdelijke premier’.

De generaal is voor veel Thai nu al een held. Hij brengt na zeven maanden eindelijk rust en orde in hun door politiek gekissebis, straatblokkades, aanslagen en economisch verval geteisterde land. En ook nog eens zonder fysiek geweld.

Op Boeddhistische wijze

Op haast Boeddhistische wijze: Belangrijke politici en activisten moeten zich bij het leger melden en worden – aldus Prayuth – ‘uitgenodigd om in kortdurende gevangenschap af te koelen en na te denken over hun bijdrage aan de crisis’.

Problemen hadden de Thai vooral met het op zwart gaan van hun lievelingszenders – zeker in combinatie met de avondklok. Maar na twee dagen zijn de razend populaire soaps van eigen bodem weer te zien.

Militaire nieuwsbulletins

De nationale nieuwsstations mogen intussen alleen het militaire tv-bulletin uitzenden ‘om verwarring te voorkomen’. De internationale stations CNN en BBC zijn geblokkeerd. Dat zelfde gebeurd in toenemende mate met internetsites en Facebookpagina’s.

‘Ach, het hoort allemaal bij een coup’, berust een lokale journalist. ‘De chaos was het afgelopen half jaar zo groot, dat we ons er voor schaamden. Nu leveren USA en EU kritiek op het opschorten van de democratie. Maar misschien hebben we hier wel een coup nodig, om onze democratie nieuw leven in te blazen.’

‘Ik weiger voor soldaten te buigen’

De afgezette minister van onderwijs is een van de bekende Thai die daar anders over denkt. Hij vertikte zich bij de militairen te melden en leverde op Facebook veel kritiek: ‘Ik weiger te buigen voor soldaten die een eind maken aan een democratisch en wettig gekozen regering’.

Een dag later pakken soldaten hem op tijdens een persconferentie in de Buitenlandse Pers Club. Hij is de eerste couptegenwerker die binnenkort moet voorkomen voor de nieuw ingestelde krijgsraad.

‘Fuck the coup’

Op straat krijgt de minister steun van hier en daar opduikende groepjes jongeren met demonstratief afgeplakte monden en kartonnen bordjes. ‘No Coup’ en ‘Fuck the Coup’, zeggen die.

‘De generaal is geen volksheld, maar een verlengstuk van de oude elite’, zegt een betoger voor de deur van MBK-shoppingmall. ‘Je kon veel kritiek hebben op de regeringspartij van premier Yingluck. Maar dat mag nooit reden zijn demonstraties van je eigen achterban aan te grijpen, om via het leger de macht te pakken.’

Even later wordt hij door gehelmde militairen gedwongen z’n biezen te pakken. Twee vrouwen maken met een van die soldaten lachend een selfie.

(Dit is een geactualiseerde versie van een artikel in De Groene Amsterdammer)

 

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex