General Magic. Springplank voor veel succesvolle carrières, maar ook een valkuil voor overambitieuze enthousiastelingen. Nu is er eindelijk een documentaire over het belangrijkste bedrijf in Silicon Valley waar niemand ooit van gehoord heeft.

We schrijven het jaartal 1990. Vrijwel niemand had nog internet. Alleen de happy few beschikte over een mobiele telefoon, waar bovendien alleen nog maar mee gebeld kon worden. Maar bij Apple werkten een aantal mensen die een visie deelden over de toekomst van mobiele communicatie.

Drie van hen: Bill Atkinson, Andy Hertzfeld en Joanna Hoffman, stonden aan de basis van de Apple Macintosh uit 1984, de eerste personal computer. Hoffman, destijds hoofd Marketing, over die tijd: ‘Na de Mac keken wij allemaal uit naar the next thing. Wij verloren al gauw onze interesse in andere projecten omdat wij de grootse visie misten, de enorme impact van de Mac. De vraag was: Wat nu?’

Dat werd dus de Pocket Crystal, zoals Marc Porat het apparaat liefkozend noemde.
Porat had aan Stanford gestudeerd, waar hij als eerste – in 1976 – de term ‘ínformatie economie’ gebruikte. Hij werd in 1988 bij de Advanced Technology divisie van Apple aangenomen om uit te zoeken wat er nà de personal computer zou komen.

‘The best, the brightest, the coolest’

20+ years experience in journalism | Editor-at-large | Expertise in tech, law (private), culture