De ideale kleinzoon

De Ierse tv-chef Donal Skeehan laat zich graag pamperen door Italiaanse nona’s. De oudjes zijn dol op zijn Justin Bieber kuif en immer vrolijk twinkelende ogen. Kijkers hopen dat ‘de nieuwe Jamie’ zijn oude Eurovisie Songfestival hit uit de kast haalt.

Hoeveel chefs kunnen zeggen dat ze voor stadions met 16.000 gillende meiden (en een paar boys) hebben gestaan? Hoeveel koks hebben meerdere nummer 1 hit gescoord en (bijna) meegedaan aan het Eurovisie Songfestival? Misschien dat hij daarom in zijn geboorteland wordt omschreven als een kruising tussen Justin Bieber en Jamie Oliver: de Ierse Donal Skehan heeft voor zijn prille 26 levensjaren al een indrukwekkend cv op zijn naam staan.

Boyband

Al tijdens zijn jaren met de Iers/Engels/Zweedse boyband Streetwize hield Donal een foodblog bij. ‘Ik ben er gewoon aan begonnen omdat ik zelfs op tournee altijd mijn neus in de pannen stak, waar we ook waren. Of het nu om Zweedse, Franse of Ierse gerechten gaat: ik wil alles weten en uitproberen. En ik kookte vaak voor de band. ’ Zijn obsessie met voedsel deed hem besluiten zijn zangersloopbaan achter zich te laten. Toen hij door de Ierse tv over zijn Good Mood Food blog werd geïnterviewd, stonden de uitgeverijen in de rij om deze culinaire eyecandy een kookboek te laten publiceren. En net zoals Jamie internationaal bekend werd als Naked Chef, zo brak Donal door met zijn serie Kitchen Hero, waarin hij op zoek gaat naar de roots van de Ierse keuken.

Slakken en slangen

Hier in Nederland kennen we hem van de zender 24Kitchen, waarin hij in het programma Grandma’s Boy door Italië scheurt op zijn Vespa, op zoek naar nona’s die hem de geheimen van de Italiaanse keuken onthullen. Kuifje moet daarbij nogal wat ontberingen doorstaan, van krioelende slakken tot glibberige slangen. Met een lichte siddering laat Donal de streekspecialiteiten naar binnen glijden. ‘Die Italiaanse grootmoeders zijn zo streng, ik durfde niet te weigeren. Maar het engst vond ik nog om ze mijn eigen recepten te laten proeven. Italianen houden alleen van Italiaans voedsel, en daar kwam ik met mijn Ierse crumble aanzetten!’ Drie maanden lang reisde hij kriskras door het land, ‘van elke grootmoeder hoorde ik een ander verhaal. Dat was wel een eye opener. Ik dacht de Italiaanse keuken goed te kennen, maar daar zat ik goed mis. Dat is het mooie van reizen, je maakt altijd iets onverwachts mee.’

Black pudding

Donal was zo enthousiast over de omaatjes in Grandma’s Boy, dat deze ideale kleinzoon besloot ook Ierse grootmama’s op te zoeken om zich over black pudding, tripe en nog veel meer te laten onderwijzen. ‘Ik wil dat iedereen ziet hoe fantastisch de Ierse keuken is. Het probleem is alleen, dat die valt of staat met goede lokale ingrediënten. Dat maakt die recepten lastig te exporteren. Gelukkig zie je steeds meer gerookte vis en Angus vlees in bijvoorbeeld Nederland opduiken. Maar als je echt Iers wil eten, moet je toch naar ons komen.’

Aardappelvreters

 Skeehan vindt het geen probleem om de rol van ambassadeur voor de Ierse cuisine op zich te nemen. Graag. ‘Jammer dat we zo’n slechte reputatie uit het verleden hebben als aardappelvreters. Tja, Iers eten is nu eenmaal comfort food. En dan lijkt het ook nog op het voedsel van onze Britse kolonisatoren. Elke Italiaanse stad heeft zijn eigen specialiteiten, dat kennen we hier niet. Maar dankzij de slowfood beweging gaat het niveau hier steeds verder omhoog. Met mijn kookboeken probeer ik vooral lezers de basis bij te brengen, ik wil laten zien dat met simpele ingrediënten iedereen kan koken. Neem mijn mosselen met Ierse cider voor in de herfst. Dat kan toch iedereen?’

Meidengekrijs

Heeft zijn verleden als boyband zinger hem nog iets opgeleverd als tv-chef? ‘Afgezien van het feit dat mijn kapsel altijd goed zit en ik met mijn azuurblauwe ogen altijd in de camera kijk? Ik heb geleerd dwars door meidengekrijs te zingen. Dat zouden tegenwoordig bij mijn kookdemonstraties waarschijnlijk omaatjes zijn. Ik kan altijd nog de Tom Jones van de kookwereld worden.’ Hij probeerde in 2008 aan het Songfestival deel te nemen, maar verloor in de Ierse finale van een kalkoen. Dat heeft hem een cultstatus opgeleverd in bepaalde Amsterdamse gay Eurovisie-fankringen. Verbaasd: ‘Is er iemand die dat nog weet? Zo goed zong ik nou ook weer niet. Cool om te weten. Na de nona’s misschien een nieuwe doelgroep voor een tv-programma.’

Zelf samenwonend met zijn Zweedse Sofie, verwacht Donal dat na Yotam Ottolenghi binnenkort nieuwe gay chefs doorbreken. ‘De wereld is veranderd. Niemand hoeft meer iets te verbergen. Vooral niet in de voedselindustrie, die is tegenwoordig zo open.’ Als mensen denken dat hij homo is, maakt hij zich daar niet druk over. ‘Ik kan moeilijk continu Sofie voor de camera’s sleuren.’

Grandma’s Boy is regelmatig te zien op 24Kitchen, vanaf 6 oktober elke werkdag vanaf 15.30 uur. Hij presenteert ook BBC Master Junior Chef en deelt recepten via Jamie Olivers Food Tube (youtube-kanaal).

Mosselen in Ierse cider

1,5 kilo mosselen, gewassen; 1 fijngehakte ui; 3 gehakte tenen knoflook; 200g pancetta; flinke kluit boter; 400 ml Ierse cider; eetlepel room; handje fijngesneden peterselie; peper en zout (voor 4 personen)

Plaats een grote pan op hoog vuur en bak de pancetta plakjes tot ze net goudkleurig zijn. Voeg klont boter toe, laat smelten en voeg ui en knoflook toe. 3 minuten zacht bakken tot de ui zacht is.

Voeg de cider toe en laat een paar minuten bubbelen, zodat alle smaken mengen. Gooi de mosselen in de pan, bedek met een deksel en laat ongeveer vier minuten stomen totdat de mosselen open gaan. Een paar keer de pan goed schudden tijdens het koken.

Haal de pan van het vuur, voeg room en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.  Serveer met brood zodat de gasten kunnen dippen in het cider/mossel/kookvocht.

Ierse appel kruimelcake

‘Appel crumble is mijn favoriete dessert aller tijden. Mijn oma maakte het altijd klaar in de herfst als de appels in seizoen zijn en het lekkerst smaken.’

110 gr boter; 150 gr bruine suiker; 2 eieren; 210 gr bloem; 1 el bakpoeder; zout; 1 tl kaneel; 300 gr appel; voor de crumble: 50 gr vanillesuiker; 50 gr meel; 50 gr boter (voor 6-8 personen)

Oven voorverwarmen tot 180Celsius, taartvorm van 20 cm invetten met boter. Met elektrische mixer boter en suiker mengen, daarna eieren toevoegen.

Mengen met bloem, bakpoeder, zout en kaneel, tot je dik cake deeg hebt. Doe er de stukjes appel doorheen en doe het deeg in de cakevorm.

Met blender ingrediënten voor de crumbel mengen, tot ruwe kruimels krijgt. Kan ook met een vork. Strooi de kruimels (crumble) over het deeg.

40-45 minuten in de oven bakken.

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.