De stranden, de kabbelende azuurblauwe zee, de lieflijke dorpjes; Corsica weet haar beste eigenschappen goed te verkopen. Ik dook echter niet het water, maar de keuken in en ontdekte de culinaire hoogtepunten van Corse-du-Sud. Fotografie: Katja Brokke.

STEUN RO

Wanneer je je eerste stappen zet op de warme grond van Corsica, is het gelijk duidelijk dat dit Franse eiland zijn eigenzinnige karakter heeft behouden. Door de jaren heen heeft het verschillende veroveraars te dulden gehad. Bloed heeft gevloeid, culturen zijn opgedrongen of vrijwillig overgenomen, de taal veranderd in verbasterd Toscaans, de bevolking gehard, maar hartelijk. De Franse én Italiaanse invloeden zijn overal te zien en te voelen. Dorpjes en steden zijn Italiaans pittoresk, de voertaal is Frans en de Corsicanen drinken graag champagne.

Wat Corsica echter uit beide landen gemeen heeft, is de liefde voor eten en drinken, uiteraard met het nodige chauvinisme. Alles komt het liefst van eigen bodem. En waarom niet? Corsica heeft genoeg te bieden. Van verzadigende en boerse gerechten tot vernieuwende en jonge chefs. Van lokale hammen en traditionele kazen tot inheemse druivensoorten en sprankelende wijnen.

Tegen de stroom in: de moderne keuken van A Terrazza

Een chef die het allemaal anders doet, is de 33-jarige Alexis Vergnory. Hij staat aan het roer van restaurant A Terrazza van Hotel les Mouettes in hoofdstad Ajaccio. Hier in de omgeving komen over het algemeen alleen traditionele gerechten op tafel, Vergnory valt op door zijn moderne stijl met lichte ingrediënten en veel zorg voor de opmaak van de borden. Hij kreeg vorig jaar de kans om het restaurant naar een hoger niveau te tillen: “Wat je ziet in A Terrazza, zie je nog niet elders in en om Ajaccio. De gasten bestaan dan ook voor een groot deel uit toeristen, Corsicanen zijn er nog niet klaar voor om hun lokale, boerse gerechten vaarwel te zeggen. Ik mocht van het hotel helemaal opnieuw beginnen en heb een team samengesteld van drie jonge koks en een stagiair. We zijn samen de uitdaging aangegaan om iets te maken wat je nog niet ziet. Ik heb een grafische visie op de opmaak van borden en wil mijn keuken brengen met een moderne presentatie. Ook de gerechten zelf creëer ik met een eigen, gekke touch. Ik gebruik veel Mediterrane producten van lokale leveranciers en combineer dit met invloeden uit mijn Normandische achtergrond, zoals boter en room.”

Ik ben freelance journalist, (chef)redacteur en bladenmaker. Ik coördineer, begeleid, redigeer en schrijf. Voor klanten als CNN Travel, Hearst Netherlands, Winelife, Fabulous Mama, Meridian Travel, ELLE eten, Santé, Het Parool, Grazia, Misset Horeca en het Nederlands MediaNetwerk.