In januari 2019 worden Mike J. (55) en zijn schoonzoon Kuku V. (32) aangehouden als medeverdachten voor de gruwelmoord op Esther Paul op 30 april 2017. Uit een reconstructie blijkt dat Mike Esther alleen een paar dagen onderdak heeft geboden in zijn chalet op een camping in Elburg. Wel wordt duidelijk hoe doodsbang Esther de laatste dagen van haar leven is geweest en hoe ze dacht dat het toch nog goed zou komen, maar in de nacht van 29 op 30 april werd ze volgens de politie uitgeleverd aan de man die haar naar het leven stond: haar ex Frank G., die haar vervolgens zou hebben doodgeschopt.

STEUN RO

Zondag 30 april 2017 is een zwaarbewolkte dag. Mooi weer voor een verkeerscontrole. Op de Harderdijk langs het Veluwemeer, tussen Harderwijk en Elburg, probeert de politie wat snelheidsduivels en haastige kerkgangers te betrappen als er om 10.35 uur een melding komt dat er twee kilometer verderop een persoon levenloos in het water ligt. Ze zijn er binnen enkele minuten. Bij hectometerpaal 21,8 staat een Duitse Audi geparkeerd. In het water ligt een vrouw met haar gezicht naar beneden. Ze heeft een tribal tatoeage op de onderrug, heeft kort blond haar, een slank postuur. Ze draagt een strakke zwarte broek, heeft blote voeten en haar handen zijn ter hoogte van haar borsten vastgebonden. Het lichaam dobbert in het water en kantelt af en toe door de golfslag.

Om haar hoofd zit grijs tape gewikkeld, tussen haar voorhoofd en haar kin. Haar voorhoofd zit vol grote rode bulten. Die kunnen veroorzaakt zijn door de golfslag, die het lichaam geregeld tegen de basaltkeien aangooit. Het lichaam drijft langzaam richting Harderwijk.

Op het fietspad, vlak aan het water, staan drie Duitse mannen. Ze verblijven op camping Rivièra Beach, een eindje verderop. Ze hadden ’s morgens een rondje gereden, wilden vanaf de parkeerplaats een foto maken van het Veluwemeer en hadden toen het lichaam in het water gezien. Vervolgens hadden ze twee passerende fietsers aangehouden, die de politie hadden gebeld.

Als het lichaam uit het water is gehaald zien de agenten tussen haar buik en de schaamstreek een tatoeage met de tekst: Property off Frank G. Eigendom van. Taal was niet haar ding: off moet met één f.