De nieuwe Gummbah: Kijken, kijken, wél kopen!

Absurdistisch, bizar, grappig en soms ronduit smerig – wij zijn vast niet de enigen die zich afvragen waar tekenaar Gummbah in godsnaam zijn inspiratie vandaan haalt voor zijn maffe cartoons. Zelden zo veel flauwekul gezien, en zelden zo vaak en zó hard gelachen. Een kleine selectie uit zijn nieuw verschenen bundel ‘Hier’. Kijken, kijken, wél kopen!

Jaren geleden zagen we Gummbah een keer optreden op Manuscripta, het festival dat het nieuwe boekenseizoen inluidt. Hij hield er een diapresentatie over ‘onverschenen boeken’. Hij las fragmenten voor uit boeken als ‘Kaas voor een hoerenjong’, ‘Borduren met gebalde vuisten’, ‘Een lelijke homo heeft geen reet aan zijn kont’, ‘Hengst aan het heelal’, ‘Romp met nergens armen’ en ‘Onbegrijpelijke boswandelingen’. Een absurde avond, en minstens net zo grappig en fantasierijk als zijn cartoons.

Gummbah – in 1967 in Nieuwaal geboren als Gertjan van Leeuwen –  heeft vaker in het theater heeft gestaan en maakte ooit met Hans Teeuwen en Pieter Bouwman de theater- en televisieshow ‘Poelmo, slaaf van het zuiden’. Net als Teeuwen verenigt Gummbah scherpe teksten en bizarre personages met absurditeit, vunzige platheid en schaamteloosheid. Precies dat zie je terug in zijn cartoons, die worden bevolkt door nieuwe, maar ook veel terugkerende personages, onder wie Deirdre, clown Leo, Fout Varken, tuinkabouters en smurfen.

Hij begon zijn loopbaan begon met publicaties in stripbladen als ‘Zone 5300’ en ‘Sick’, en publiceerde vanaf 1993 zijn tekeningen in zijn eigen blad ‘God’. In 1994 publiceerde Gummbah in ‘Humo’, later volgden ook ‘de Volkskrant’, ‘Nieuwe Revu’, ‘Boekblad’ en Duitse en Engelse magazines.

Met tekenaar Jeroen de Leijer en een paar andere vrienden richtte hij in 1998 de Bond tegen Humor op, met het bijbehorende tijdschrift ‘De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn’.

Gummbah woont en werkt in Tilburg.

‘HIER’, een ‘willekeurige keuze uit de jaren 1994-2011’ is uitgegeven door De Harmonie, €17,50.

Mijn gekozen waardering € -