Weleens van Alexander Isak gehoord? Nee? Is helemaal niet zo gek, want de aanvaller van AIK Solna is pas zeventien jaar. Maar omdat Isak in de belangstelling zou staan van Chelsea en Manchester United werd hij een tijdje geleden uitgeroepen tot ‘de nieuwe Zlatan’. Arme jongen. Wat er eerst was, zijn bijnaam of de interesse uit Engeland, weet ik niet. Maar een week zonder ‘nieuwe Zlatan’ is een week niet geleefd voor de Britse boulevardpers. Dus is Alexander Isak ‘de nieuwe Zlatan’.

STEUN RO

Chelsea en Manchester United zijn overigens niet de enige clubs die de verrichtingen van Isak volgen. Volgens een officieel persbericht van AIK hadden zich in totaal 88 scouts geaccrediteerd voor de laatste competitiewedstrijd. Een clubrecord, zeiden ze er trots bij.  Maar over een paar maanden zitten ze weer heel ergens anders met z’n allen, naar een volgende nieuwe Zlatan te kijken, ergens op Malta of zo. De voetbalscout is één van de vreemdste zoogdieren ter wereld.

Diego Maradona

Berichten over ‘de nieuwe Zlatan’ zijn allang niet meer serieus te nemen. Zoals er nooit een ‘nieuwe Cruijff’, een ‘nieuwe Maradona’ of een ‘nieuwe Messi’ is opgestaan, bestaat er ook geen ‘nieuwe Zlatan’. Onvergelijkbare grootheden, moet je niet willen. Al zou Messi natuurlijk heel goed als ‘de nieuwe Maradona’ door het leven kunnen gaan, maar daar hoor je dan daar weer niemand over.

De gedachte aan een in een laboratorium gefabriceerde Zlatan-kloon is ook een prikkelende. Als ze een schaap en nu ook een hond  kunnen klonen, waarom dan geen Zlatan? Het gekloonde schaap bleek overigens minder sterk dan haar natuurlijke soortgenoten, Dolly ging eerder dood dan de rest, maar dat maakt bij een voetballer met z’n betrekkelijke korte carrière niet zo veel uit. Voetballers zijn, net als balletdansers, uitstekend kloonbaar materiaal.

Gianluca Scamacca

Er zijn de laatste jaren behoorlijk wat ‘nieuwe Zlatannetjes’ voorbij gekomen. Die gemanierde Oostenrijker, Marko Arnautovich, was één van de eerste ‘nieuwe Zlatans’, maar die hype trok snel voorbij. Arnautovich heeft alleen de attitude van Zlatan, niet de skills. Wel eens gehoord van de Italiaanse jongeling Gianluca Scamacca? Ook al geafficheerd als de ‘nieuwe Zlatan’. Speelt in de jeugdopleiding van PSV trouwens, dus daar gaan we nog een hoop plezier aan beleven. Of ze nou Goran Slavkovski heten (spoorloos), Aleksandar Mitrovic (Newcastle United) of Valmir Berisha (Ostersunds FK/niet speelgerechtigd), ze zijn allemaal ooit ‘de nieuwe Zlatan’ geweest.

Aleksander Isak doet er goed aan om al die namen zo snel mogelijk te vergeten. Het ene wonderkind is het andere niet. Jonge jongens kunnen er verder niet zo veel aan doen als ze door de buitenwereld een etiket krijgen opgeplakt, maar het gevaar dat ze zelf gaan geloven in hun toekomstige grootheid ligt vanaf dat moment wel op de loer.

Kasper Dolberg

Iedere zichzelf een beetje respecterende club heeft tegenwoordig wel een ‘nieuwe Zlatan’ onder contract. Ajax? Kasper Dolberg! Hoe vaak hij al niet is vergeleken met Zlatan, in de korte tijd dat hij furore maakt in Amsterdam, weet de Deense spits zelf niet eens meer. Veel te vaak in ieder geval. PSV heeft Sam Lammers, ook een ‘nieuwe Zlatan. Groot, sterk en uitgerust met ‘snelle voeten’, zoals Zlatan zichzelf graag typeert.

Overigens wordt het zo langzamerhand wel tijd ook dat er eens ‘een nieuwe Zlatan’ opstaat want ‘de oude Zlatan’ (35) is sinds zijn transfer van Parijs naar Manchester nogal aan het roesten, schrijven de Engelse media, die er als de eerste bij zijn om iemand de hemel in te prijzen, maar ook om zijn kop eraf te hakken als de resultaten enigszins achterblijven bij een gevestigde reputatie. Volgens Paul Merson (Sky Sports) is Zlatan allang niet meer de wereldspits die hij ooit was, zei de analist van Sky Sports vrijdagmiddag.

Sjoerd Ruiter

Sjoerd Ruiter is de beste Ajacied die nooit in het eerste elftal van Ajax heeft gespeeld. In de A1 schitterde hij, aan de zijde van Johnny Rep en Gerrie Kleton, maar de stap naar Ajax 1 bleek veel te groot. Oorzaak: journalist Maarten de Vos schreef na een wedstrijd van de junioren dat hij ‘de nieuwe Cruijff’ had gezien en zette dat ook met vette letters in de krant. Daar kon de gevoelige Sjoerdje, die een treffende uiterlijke gelijkenis met Cruijff vertoonde, slecht tegen. Zo snel als hij gekomen was, was hij ook weer verdwenen. Ongeschikt voor het milieu.

Sjoerd Ruiter of Johan Cruijff? De verschillen zijn flinterdun, maar tegelijkertijd heel groot. Waarom de één de wereld veroverd en de ander gebroken afhaakt, heeft niet altijd met voetbaltechnische kwaliteiten te maken. Dat gaat vaak gepaard met andere dingen, zoals het psychische aspect bijvoorbeeld. ‘Sjoerdje’ Ruiter ging zwaar gebukt onder de hoge verwachtingen en belandde uiteindelijk in een psychiatrische inrichting. Ooit zag hij Johan Cruijff over straat wandelen in Buitenveldert, toen hij naar de dagbehandeling fietste en heel even wilde Ruiter hem aanschieten, maar zijn bescheidenheid zat hem opnieuw in de weg.

Nu bleef het bij die enige zin die Cruijff ooit tot hem sprak: “Sjoerdje, jij nog een bitterbal?”

‘Appie’ Nouri

Nee, ‘Appie’ Nouri is geen nieuwe Johan Cruijff, maar hij is ook geen nieuwe Sjoerd Ruiter, zei Sjoerd Ruiter zelf deze week. Hij zag Nouri in het bekertoernooi spelen tegen Kozakken Boys en viel vervolgens in zijn eigen valkuil. Sjoerd had de nieuwe Xavi zien spelen, zei hij na afloop, de speler die jarenlang het middenveld van Barcelona kleur gaf, samen met Iniesta. Nouri – het negentienjarige wonderkind zonder basisplaats in Amsterdam –  is Xavi. Weten we dat ook weer. Gelukkig is Nouri in mentaal opzicht sterker dan Sjoerdje vroeger, anders zou hij er zomaar aan onderdoor kunnen gaan.

Komt ook omdat ‘Appie’ al zijn hele voetballende jongensleven de broodnodige steun van huis krijgt, die Sjoerdje in zijn kinderjaren zo heeft gemist.

Met Vriendelijke SportGroeten,
@MJvdHeuvel

Sportcolumnist