De ondergang van André van Duin

Na 50 jaar in het vak staat volkskomiek André van Duin voor het eerst in een tragikomedie, The Sunshine Boys. Valt er nog wat te lachen?

Iedereen die is opgegroeid met de Dik Voormekaarshow, kent de onverbloemde anarchistische agressie die André van Duin wekelijks op de radio opdiende. Plaatjes sneuvelden en mensen werden afgeblaft. De rossige volkskomiek mag op televisie een onschuldiger imago hebben gekoesterd, op radio bleef daar niet veel van over.

We hebben lang moeten wachten, maar eindelijk laat Van Duin ons weer kennismaken met zijn innerlijke knorrepot in het toneelstuk The Sunshine Boys (van Neil Simon, 1972). Alsof het voorbestemd was, maakte fotograaf Erwin Olaf al voor de opening van het De La Mar-theater een dubbelportret van André samen met Herman Finkers in de twee hoofdrollen van chagrijnige kissebissende uitgerangeerde variété artiesten, The Sunshine Boys. In plaats van Finkers op de foto in de foyer van het De La Mar  speelt nu live op de planken Kees Hulst de rol van Louis, de man die Het Grote Verraad pleegde. Tien jaar geleden stopte hij met hun act en liep de kleedkamer uit. Sindsdien hebben de twee Boys elkaar niet meer gesproken, en Willie (André) zit al een decennium thuis te mokken. Tot de AVRO in een jubileumshow het duo eenmalig hun succesact wil laten herleven. Kunnen de vijanden vrede sluiten?

Grote vraag vooraf was of Van Duin wel kan acteren. De man heeft een fenomenale komische timing, maar zou hij ook de tragische kanten van Willie geloofwaardig kunnen maken? Ooit schitterde Johnny Kraaijkamp in deze rol, maar André moet zich als acteur nog bewijzen. Vanaf de eerste momenten, als Van Duin onderuitgezakt op het toneel zit, komt hij geloofwaardig over als depressieve chagrijn. De tergende opmerkingen naar zijn neef annex impresario (Ferdi Stofmeel) verraden zijn kwetsbaarheid. De spanning wordt goed opgebouwd naar de komst van voormalig theaterpartner Louis (Kees Hulst) toe. Dan is het meteen vuurwerk met razendsnelle dialogen, waarbij Hulst braaf de rol van aangever speelt.

Doktertje spelen

Na de pauze krijgen we de beroemde doktersketch te zien, waarin Van Duin zijn oude revuetalenten kan etaleren. Perfect oubollig en strak gespeeld, inclusief de onvermijdelijke clash tussen Willie en Louis.

Daarna ligt Willie na een hartinfarct thuis op bed. Hier moet de tragische kant van deze uitgerangeerde artiest ons naar de strot grijpen. Zover komt Van Duin niet, ontroeren is niet zijn forte. Jammer, want daardoor blijft de tragische kant van deze komedie onderbelicht.

Desondanks blijft er veel te genieten over, en slaagt Van Duin er bewonderenswaardig in om de kijker al zijn Meneer de Bok-rollen te laten vergeten. Dat kunnen alleen echte vakmensen. Die traan moeten we er zelf maar bij verzinnen.

The Sunshine Boys, alleen in De La Mar, t/m 17 mei

Foto’s Leo van Velzen

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.