Wordt Nederland het Finland van de internationale autosport? Een klein land, met een groot aanbod van supercoureurs? Het zou zo maar kunnen. Vorige week tekende Richard Verschoor, een vijftienjarig talent uit de stal van Manor MP Motorsport een Red Bull-junior contract. Deze week won de 16-jarige KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer twee keer de Formule 4-race op Zandvoort. Ook op hem wordt al gejaagd.

STEUN RO

Finland heeft een bijzondere reputatie in de Formule 1. Het land met vijf miljoen inwoners heeft in de geschiedenis van de autosport een indrukwekkende reeks Formule 1- coureurs afgeleverd. En zelfs drie wereldkampioenen: Keke Rosberg (de vader van Nico), Mika Häkkinen en Kimi Raikkonen. Verder zijn namen als Mika Salo, Heiki Kovalainen en JJ Lehto – in 1994 bij Benetton door Jos Verstappen vervangen – niet onbekend.

Het autoracen in Nederland wordt nu gedomineerd door Max Verstappen, maar in zijn kielzog lopen jonge ventjes rond die zo maar de stap naar de koningsklasse kunnen maken. Allebei rijden ze voor het team van Sander Dorsman, MP Motorsports uit Westmaas.

Richard Verschoor, nog maar 15, werd door Mr Helmut Marko, de man die Max Verstappen naar Red Bull haalde, in Rusland een contract voorgehouden. Hij maakt nu deel uit van het juniorenteam.  Jarno Opmeer zit in hetzelfde team als Richard Verschoor en is regelmatig sneller.  Beide coureurs hebben, net als Max Verstappen, een stevige kart-achtergrond. 

Het team van Manor MP is gevestigd in Westmaas. In de Formule Renault 2.0 van dit team maakte Max Verstappen de eerste meters op de Pembery Race Track in Wales tijdens een test in de zomer van 2013, die in het diepste geheim werd uitgevoerd.

Er is één restrictie. Sinds de komst van Max Verstappen in de Formule 1 is de minimum leeftijd bepaald op 18 jaar. Datzelfde geldt voor de Formule 3. De beide talenten zullen dus nog even moeten wachten.

andrehoogeboom@upcmail.nl'
F 1 columnist, schrijver van 'Max' Het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Grand Prix-winnaar ooit; F 1 2016: Van Melbourne tot Abu Dhabi; Spyker langs de Afgrond.