De radicalisering van Arthur Graaff. Weer aangifte tegen “antifascist”

Vorige week deed de 73-jarige actievoerder Arthur Graaff een oproep om op zondag 5 september in Tilburg te demonstreren op de stoep van het  woonhuis van militariahandelaar Gaston Vrolings, tevens organisator van de Militariabeurs Houten. De politie kreeg er lucht van en adviseerde Graaff – eerder wegens huisvredebreuk op Vrolings beurs veroordeeld, het hoger beroep in die zaak loopt nog - dringend niet in de bewuste straat te verschijnen.

Hij kreeg een alternatieve locatie toegewezen. Het is niet bekend of daar iemand kwam opdagen.

Vrolings, die door de politie over Graafs geplande demonstratie was ingelicht, krijgt zondagavond echter de schrik van zijn leven. Rond tien uur verlaat hij zijn woning. Een lange slanke man die op Graaff lijkt, schiet weg in het struikgewas. “Verdomd,” denkt Vrolings, “dit kan niet waar zijn.” Hij grijpt zijn telefoon, en zet al filmende de achtervolging in.

Wat volgt is een transcriptie van de filmopnames die Vrolings toen maakte.

Nota bene: Hoewel Graaff de pensioengerechtigde leeftijd al lang gepasseerd is, is hij fysiek sterk. Bij Graaffs arrestatie wegens huisvredebreuk in 2020, waar Vrolings getuige van was, waren meerdere agenten nodig om hem in bedwang te houden. Filmbeelden daarvan zijn door schrijver dezes gezien.

Vrolings: “Waar bent u in godsnaam mee bezig, meneer Graaff? Dit is stalking. En u weet dat ik niet ben waar u mij voor uitmaakt.”
Graaff: “Laat u mij even met rust.”
Vrolings: “U zoekt mij vanuit half Nederland op bij mijn thuisadres, terwijl de politie u gecontacteerd heeft dat dat niet netjes is. Ik voel me bedreigd.”
Graaff: “(onverstaanbaar)”
Vrolings: “Waar bent u in godsnaam mee bezig?”
Graaff: “… in leren kleding op mij afstappen? Ik loop hier…”
Vrolings: “Ik ben een oude rocker, ik draag altijd zwarte kleren, dat heeft niets met… oh, mijn god!”

(Graaff begint foto’s te maken van Vrolings en de kentekenplaat van diens auto)

Vrolings: “Waar bent u mee bezig, meneer Graaff? Dit is je reinste intimidatie.”
Graaff: “Ja zeker, ja ja.”
Vrolings: “U komt speciaal vanuit uw woonplaats (Bussum), heel Nederland door, om mijn huis heen te lopen. Ik was op weg naar een vriend, ik zag u lopen en ik denk “dit kan niet waar zijn. Dit is  ‘em niet.” Wat is hier aan de hand, meneer? Wat is het werkelijke probleem nou? U weet dat ik niet ben waar u mij voor uitmaakt in de media. Ziet u niet dat wat u doet hetgeen is waar u eigenlijk tegen zegt te strijden?”
Graaff: (zwijgt)
Vrolings: “Als u eerlijk was dan wist u dat waar ik mij voor inzet precies hetzelfde is waar u claimt dat u zich voor inzet.”
Graaff: (zwijgt)
Vrolings: “Ik heb vijf jaar geleden geprobeerd een kop koffie met u te drinken, om dat aan te bieden…”
Graaff: (zwijgt)
Vrolings: “Ik sta er nog steeds voor open om een volwassen gesprek te hebben, eventueel in Houten, met hulp erbij. Of waar dan ook. Als u werkelijk voor een betere wereld staat, waar mensen gelijk kunnen zijn… ja, u loopt nou, maar ik blijf met u meelopen tot de politie komt. Ik heb ze gebeld. Dit gaat veel te ver…”

Graaff loopt naar de ingang van een portiekflat en stopt pamfletten in de brievenbussen.

Vrolings: “Ik neem aan dat dat ook over mij zal gaan, dus. Ik zie u nu flyeren. Wow. Dit is niet normaal. Ik denk dat ik nu…”
Graaff: (roept iets onverstaanbaars).
Vrolings: “Sorry?”
Graaff: “Dit is stalking.”
Vrolings: “Ja, u bent bij mijn huis. ik woon hier vijftig meter vandaan. Ik ben hier op de politie aan het wachten. U stalkt mij.”

Graaff loopt door.

Vrolings: “Ik weet niet wat…”
Graaff: “U bent aan het stalken, hoor.”
Vrolings: “Ja, ik neem u op, want ik wil niet dat er straks weer leugens komen.”
Graaff: “En die paal neemt u ook even op, dan.” (In de hectiek van de achtervolging raakte Vrolings met z’n auto een lantaarnpaal)
Vrolings: “Dat zal ik meteen aan de politie bekend maken. ik ben me doodgeschrokken. Ik ben nog steeds hier bang van u. U bent erger dan waar u tegen strijdt.”

Graaff loopt verder naar volgende ingang portiekflats en stopt ook daar pamfletten in brievenbussen.

Vrolings (vraagt aan buurtbewoner): “Hé. mag ik je iets vragen? Heeft u een telefoon? Zou je 112 willen bellen voor mij, met de politie? Ik heb net gebeld, maar ik zie ze nog niet. Die meneer is mij aan het stalken, ik ben hem aan het filmen nou, ik weet niet wat ie aan het doen is, maar ik ben behoorlijk bang van hem.”
Buurtbewoner: “Van wie?”
Vrolings: “Hier zit een aantal rechtszaken en een heleboel gedoe achter. Deze meneer is heel Nederland doorgekomen om mij te intimideren… ik weet niet of u hier woont? Ik woon hier in dit huis”
Buurtbewoner: “Ja, ik woon in deze appartementencomplex. Maar bel maar zelf hoor.”
Vrolings: “Ik heb net al zelf ingesproken. Ik weet niet wat hij aan het doen is, maar dit is niet normaal.”
Buurtbewoner (belt 112): “Hij staat op speaker.”
Vrolings: “Dank je wel.”
112-Telefoniste: “Alarmcentrale 112. Wilt u politie, brandweer of ambulance?”
Vrolings: “Goedemiddag (het is avond), politie. Ik heb zojuist ook gebeld, maar ik zie nog geen politie. En de meneer die mij wat wil aandoen is nog steeds hier.”
112-Telefoniste: “In welke woonplaats?”
Vrolings: “Tilburg.”
112-Telefoniste: “Ik geef u door aan de politie in Tilburg. Blijf aan de lijn.”
Vrolings: “Dank u wel.”
Vrolings (tegen buurtbewoner): “Sorry dat ik jou stoor, maar je bent de eerste die ik zie en ik wil hem per se filmen.
Telefoniste politie Tilburg: “Politie meldkamer. Wat is de plaats van uw noodgeval?”
Vrolings: “Tilburg, (noemt straat en huisnummer). Deze meneer is hier, hij staat voor mijn deur, ik zie nog steeds geen politie en ik ben ontzettend bang van hem. Dus kunt u alstublieft zo snel mogelijk komen?”
Telefoniste politie Tilburg: “Meneer, wat is er aan de hand? (Onverstaanbaar).”
Vrolings: “Ik heb vijf, tien minuten geleden ook naar de politie gebeld. Ik organiseer een militariabeurs, en er is een man die steeds radicaler…”

Als de politie eindelijk arriveert is Graaff op een vouwfiets weggevlucht. Iets later wordt hij op NS-station Tilburg gesignaleerd, waar hij, als hij de politie ziet aankomen, in de eerst vertrekkende trein springt.

De pamfletten.
Het is dit pamflet dat Arthur Graaff in brievenbussen in en rond de straat waar Vrolings woont gestopt heeft. De woningen in de straat bestaan deels uit portiekflats, waar je in korte tijd veel pamfletten op de verschillende adressen kan distribueren.WAARSCHUWING!

Beste Bewoners,
Zou u een gele Joodse ster kopen voor €2500? Nee, natuurlijk niet.

Toch zit er vlakbij u een handel in zulke afschuwelijke nazispullen. Zoals nazihelmen en -jasjes, SS-dolken en antisemitische bladen. Die spullen zetten aan tot discriminatie, zijn kwetsend en onnodig. En voor duizenden mensen die de oorlog hebben meegemaakt, of hun kinderen, Joods of niet, is het afschuwelijk om alleen al te weten dat dit gebeurt. En er leven nog meer dan 1 miljoen mensen in ons land die vóór mei 1945 geboren zijn.

Die handel heet ………….. van ene G. Vrolings. Volgens …………………. zit dit bedrijf op ……………. Die man verdient grof geld aan ellende van anderen. Dat moet stoppen. Hij was een week geleden op tv bij BNNVARA’s Kassa. Die filmden op een nazibeurs van die Vrolings met geheime camera’s gele Joodse sterren voor € 2500… walgelijk… We wilden hier zondag 5-09 demonstreren, maar da moch nie van de gemeente. Óns houden ze tegen, maar hij kan z’n gang gaan…

Die dolken zijn trouwens verboden, net als die antisemitische troep. Maar de gemeente doet er niets tegen. Nu liggen daar ruim 3.000 (!!!) naziartikelen te koop, vaak voor vele duizenden euro’s. Eén medaille moet bijv. € 35.000 kosten – u leest het goed 35-duizend euro. De AOW voor alleenstaanden: is 1100 euro…

Nazi-jasjes en dergelijke kosten vaak al duizenden euro’s. Maar dit zijn spullen doe gebruikt zijn bij de ergste massamoord uit de Europese geschiedenis – u raadt het al. De Holocaust. Maar daar zwijgt die Vrolings in alle talen over – want da’s niet leuk voor de verkoop…

Eerder dit jaar zijn bij enkele verzamelaars nazispullen geroofd. Met veel geweld, en alleen ‘kostbare’ dingen. Dat kan hier ook gebeuren, zeker met die bedragen…

Er is nu een groep ‘Tilburg nazivrij!”. Die probeert die handel te stoppen. Niemand hoeft als particulier nazispullen te bezitten. Ja, misschien als je opa iets op zolder had uit de oorlog. Maar anders: daar zijn echte musea voor, en monumenten zoals de vm. kampen Vught, Amersfoort of Westerbork.

Dus als u ook niet wilt dat die afschuwelijke handel hier blijft, mail dan even naar [email protected]: Ik wil die nazihandel ook weg!

Bedankt!

Namens de werkgroep ‘Tilburg nazivrij! en de oud-verzetsstrijders van de AFVN.nl


Commentaar bij pamflet

Het adres waar volgens Graaff het bedrijf van Gaston Vrolings gevestigd is, is alleen een woonadres.

De voorwerpen die Graaff noemt zijn historische voorwerpen. Deze kunnen als schokkend worden ervaren, maar dat zijn horrorfilms, oorlogsdocumentaires en et cetera ook. De handel in deze voorwerpen is volstrekt legaal.

In het pamflet wordt beweerd dat er in de woning van Vrolings tal van kostbaarheden liggen. Kwaadwillenden kunnen hierdoor op een idee gebracht worden.

De (werk)groep “Tilburg nazivrij!” bestaat niet. Het is een verzinsel van de opsteller van dit pamflet.

De oud-verzetsstrijders van de AFVN.nl bestaan óók niet. De letters AFVN staan voor AntiFascistische oud-Verzetsstrijders Nederland. De weinige oud-verzetsmensen die eens verbonden waren aan deze neo-communistische splintergroepering met een nogal dubieuze geschiedenis, zijn al jaren geleden overleden.

De secretaris van de AFVN reageert overigens niet op vragen over dit pamflet.

Het op dit pamflet vermelde email-adres, [email protected], is al sinds jaar en dag in gebruik bij Arthur Graaff.

Wat Graaff met dit pamflet beoogt is evenwel onduidelijk. Hoopt hij op een volksgericht, waarbij buurtbewoners het huis van Vrolings plunderen? Of had hij een kopie van de Kristallnacht in gedacht, waarbij het huis van Vrolings in de hens wordt gezet? Hoopt hij op andere geweldsuitbarstingen tegen Vrolings of diens bezittingen? Of is het alleen maar intimidatie, in de sfeer van: ik weet waar je huis woont?

Hoe het ook zij: Graaff weigert vragen over deze “actie” te beantwoorden.

BNNVARA’s Kassa

Graaff had zijn aanvankelijke demonstratieplan bekend gemaakt kort nadat het tv-programma Kassa (BNNVARA) een suggestief item aan Vrolings militariabeurs had gewijd, op 28 augustus. In dat item werd de indruk gewekt dat er daar louter nazi- en Holocaustartikelen verhandeld zouden worden. Volgens welingelichte bronnen kwam dat item tot stand na tips van Graaff, die al jarenlang tamelijk rare acties voert tegen bestuurders,  journalisten, organisatoren en oorlogsgraven die volgens hem “fout” zijn.

Dat Kassa programma-item pakte overigens enerzijds zeer nadelig voor Graaff uit: na de uitzending gingen de beursorganisator en de beursgebouwexploitant om tafel, met als gevolg dat de volgende editie van de Militariabeurs de grootste tot nu toe zal worden. De burgemeester heeft in de media bekend gemaakt geen enkel bezwaar te hebben tegen de beurs. Ook kwam er geen brede steun vanuit de bevolking voor een verbod op de handel in objecten uit de nazi-tijd. Sterker nog: honderden mensen spraken in reacties op Nu.nl– en enkele tientallen op de Kassa-site  hun verbazing uit over de teneur van de Kassa-uitzending.

Anderzijds pakte de uitzending ook positief voor Graaff uit, althans – zo zou je het óók kunnen zien.  Gaston Vrolings maakte na de bewuste uitzending bekend dat Holocaustartikelen, overigens al nauwelijks op de beurs verkrijgbaar, niet meer op zijn beurs zouden worden getolereerd, en veroordeelde in scherpe bewoordingen nazisme, fascisme, racisme en alle andere vormen van discriminatie – zie Reporters Online, 31 augustus 2021.

Graaffs berichten direct na Kassa-uitzending

Na de Kassa-uitzending publiceerde Graaff een bericht op de site van de AFVN, waarin hij stelt dat de Militariabeurs Houten een “grote illegale nazibeurs” is.

Dit terwijl er niets illegaals aan die beurs is. Maar deze opmerking valt in het niet wat hij bijna tegelijkertijd op Twitter verkondigt, op het account van Ronny Naftaniel, de voorzitter van het Centraal Joods Overleg:

Hij noemt daarin Vrolings een “ongelofelijke bedrieger en holocaustontkenner”. Volkomen uit de lucht gegrepen beschuldigingen, alleen gericht op het beschadigen van de persoon Vrolings.

Weer aangifte tegen Graaff

In de afgelopen vijf jaar heeft Vrolings herhaaldelijk aangiftes tegen Graaff gedaan. Het begon ermee dat Graaff een gefotoshopt portret van Vrolings verspreidde, waarop deze zeer onguur was afgebeeld. De rechtbank in Amsterdam legde hem toen een dwangsom op, als hij die foto niet van enkele sites zou verwijderen. In 2020 volgde de veroordeling door de rechtbank Arnhem wegens de huisvredebreuk bij de Militariabeurs Houten.

Vanwege Graaffs gedrag en uitlatingen in de afgelopen twee week heeft Vrolings vanochtend weer aangifte tegen Graaff gedaan. Ditmaal vanwege smaad, laster en stalking.

Graaff lijkt steeds verder te radicaliseren. Wat begon met een bewerkt fotootje op twee websites is nu ontspoord in steeds wildere beschuldigingen en het op een zondagavond opduiken bij het huis van een vermeende tegenstander.

Opmerkelijk blijft hierbij dat “antifascist” Arthur Graaff nog nooit gesignaleerd is bij acties tegen werkelijke (neo-)nazi’s en nieuwe fascisten.

Wordt vervolgd.

Foto’s: © Gaston Vrolings, 2021

Mijn gekozen waardering € -

Onderzoeksjournalist, dichter en samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie.
Werkt aan een boek over het Hitler-de-kunstenaar en het nazivervalsingencircuit.