De rattenlijn heeft op zich niets met de ziekte van Weil te maken

Mijn patiënt heeft de ziekte van Weil (Leptospirosis) overleefd

Deze titel roept vraagtekens op

En dat is precies mijn bedoeling

Na het lezen van een paar bladzijden van het lijvige boek ‘de Rattenlijn’ heb ik al zo’n vermoeden. Het is vervolgens stevig doorlezen tot het laatste hoofdstuk van dit boek. Maar dan heb ik de samenhang wel ontdekt. De lezer moet allereerst weten dat ik een keer een patiënt met de ziekte van Weil heb behandeld en beschreven. Een zoonose, een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Leptospira.  Een zoonose is een ziekte die overslaat van dier op mens, waarbij het dier de tussengastheer is.  Daarbij zijn vaak knaagdieren als ratten en muizen de tussengastheer. Daarover later.

Nazi
De rattenlijn verwijst naar ‘ratten die het zinkende schip verlaten’. In dit geval zijn het  nazi kopstukken die eind 1945 de bui zien hangen. Zij willen niet in de handen van de geallieerden vallen. Met het risico dat ze dan worden berecht, zoals een aantal is overkomen in  het Neurenberg tribunaal, de processen. De rattenlijn is de belangrijkste route waarbij oorlogsmisdaders als Eichmann in Zuid-Amerika zijn beland. Eichmann, bekend van de spectaculaire kidnapping door de Israëliërs en berechting in Jeruzalem. Televisiekanaal Discovery heeft al aandacht geschonken aan bewijzen van een goed georganiseerde vluchtroute naar landen als Argentinie. Men speculeert zelfs dat Bormann en Hitler zelf hiervan gebruikt zouden hebben gemaakt.

Tussenstop
Inmiddels blijkt overduidelijk dat voor veel vluchtelingen Italië de tussenstop vormde vormden. Soms met als resultaat een langdurig verblijf. Eén van de hooggeplaatste nazi bonzen was Otto Waechter.  De hoofdpersoon in dit boek. De ondezoeker/auteur Philippe Sands heeft zich enorme inspanningen getroost om alles over de hoofdpersoon te weten te komen. Allerminst eenvoudig, maar toch goed gelukt. Waechters tocht eindigt echter in Italie, in Rome, waar hij komt te overlijden (14 juli 1949, 58 jaar oud).  Er wordt ook gedacht aan bewuste vergiftiging, maar ook ik denk dat het gaat om een infectieziekte en meer specifiek leptospirose, de ziekte van Weil. 

Verschijnselen
De combinatie van het jaargetijde (hoog zomer, buitenwater (zwemmen),  het ontwikkelen van hoge koorts en later geelzucht en versuffing pleiten daar voor. Ook al is het kennelijk niet definitief bewezen. De patient die ik destijds heb beschreven ontwikkelde een dergelijk beeld, maar heeft het wel overleefd. Maar het was een ernstig ziektebeeld. Volgens het RIVM wordt in Nederland de diagnose ziekte van Weil  zo’n dertig keer per jaar vastgesteld. Er is zelfs sprake van een stijging.

De rattenlijn, leugens, liefde, gerechtigheid , het pad van een nazi vluchteling, vader, echtgenoot, moordenaar en doelwit. Spectrum 2020, Philippe Sands, vertaling van The Ratline ,468 pagina’s

Links
https://abcnews.go.com/International/believed-nazi-hideout-argentina-discovered-archaeologists/story?id=29838180
https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_W%C3%A4chter
https://www.tracesofwar.nl/books/3855/De-rattenlijn.htm
https://www.spectrumnonfictie.nl/producten/de-rattenlijn-9789000360284
https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/Jaargang%209%20nummer%207%20juli%201998.pdf

Recensie | Philippe Sands – De Rattenlijn


https://nl.wikipedia.org/wiki/Proces_van_Neurenberg
https://en.wikipedia.org/wiki/Eichmann_in_Jerusalem
https://www.rivm.nl/leptospirose

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor JT  laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -