Op donderdag 9 november werd in de Waalse gemeente Borgworm de 21-jarige Sébastien beschoten toen hij aan het joggen was. Hij liep ’s avonds rond tien uur langs een tennisveld toen hij een klap in zijn nek voelde. Hij dook weg, legde de hand in zijn nek en voelde bloed. Hij zag de schutter instappen in een voorbijrijdende wagen. In het ziekenhuis bleek hij te zijn geraakt door een kogel. Hij raakte gewond, maar niet dodelijk. Een kwestie van centimeters.

Het heeft geen schijn van een doelgerichte liquidatie, eerder van ‘killing for fun’. Het doet denken aan een voorval uit 2006, dat ernstiger afliep. Op 11 augustus van dat jaar werd de 38-jarige Ann Bourgoin uit Antwerpen beschoten toen ze ’s morgens naar haar werk fietste. Op een druk fietspad in de buurt van het Sportpaleis in Antwerpen werd ze doodgeschoten. Er moet een fietser achter haar hebben gereden die haar zomaar in de rug schoot. De kogel drong haar lichaam binnen, ze viel in de berm. Aanvankelijk dacht men dat ze een natuurlijke dood was gestorven, pas drie dagen later werd bij de autopsie de kogel ontdekt. Een huiveringwekkende moord, waarbij de politie nog altijd volledig in het duister tast.

Het Ringfietspad bij het Sportpaleis in Deurne loopt op enkele tientallen meters afstand van de drukke Ringweg door Antwerpen. Iedereen die wel eens door Antwerpen komt, kent dat grote groene Sportpaleis. Het fietspad loopt door een open ruimte, er zijn nergens bosjes of obstakels waarachter iemand zich kan verschuilen. Als de 38-jarige Ann Bourgoin, moeder van twee kinderen, op die vrijdagochtend in augustus hier zoals gewoonlijk langsfietst op weg naar haar werk in het havenkwartier, valt dan ook niemand iets bijzonders op. En als ze omvalt met haar fiets en in het gras van de berm belandt, is er niemand die een verdacht persoon in de buurt heeft gezien. Dat is dan ook de reden dat het lang duurt voordat doordringt wat er is gebeurd: Ann Bourgoin is gewoonweg doodgeschoten. Om acht uur ’s morgens, op klaarlichte dag.