Onze zuiderburen arresteren aanhangers van Sharia4Belgium. Maar heeft de klopjacht op jihadistische-salafisten zin in een wankelende rechtsstaat?

STEUN RO

Vier 'shariastrijders' aangehouden en 30.000 euro in beslag genomen bij 48 huiszoekingen uitgevoerd door 225 politieagenten. Was daarvoor ruim één jaar onderzoek nodig?, vraagt een weldenkend mens zich af. Voor de Belgische justitie blijkbaar wel, want die heeft gisteren in een gelikte pr-show de media ingeseind bij de arrestaties waarvan leider Fouad Belkacem al thuis zat met een enkelband. Bij het wegleiden kon hij omstanders de huid vol schelden met “fucking smeerlappen”. Een Syrië-ganger was bedlegerig door een scherfwond aan zijn hoofd en werd in een stretcher afgevoerd. Niet wat je noemt “heterdaadjes”.

Genadeslag?

Op de vraag of de radicale islam in België “de genadeslag” is toegebracht, blijft Federaal parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt het antwoord schuldig. Ook op de vervolgvraag: “Heeft u inmiddels zicht op de organisatie?,” haalt de man bij een persconferentie de schouders op. Hij weet het gewoon niet. Het is de Belgische ordehandhaving ten voeten uit.

Sharia4Belgium is volgens de opsporingsdiensten overigens een terroristische organisatie met als doel 'bestaande democratische regimes omver te werpen'. Rekruten sluiten zich in Syrië aan bij Al Qaida-gelieerde gevechtsgroepen die zich schuldig maken aan ontvoeringen en executeren van 'ongelovigen'. Eenmaal terug in Europa kan de militaire expertise worden aangewend voor acties. Een weinig appetijtelijk vooruitzicht.

Monsters

Europa creëert haar eigen monsters. Jarenlang genieten dictators in het Midden-Oosten steun om vervolgens met westerse hulp te worden verjaagd voor de blijde intrede van de volgende engerd of regelrechte chaos. Zie: Egypte, Irak, Libië en Syrië. En zo is het ook met Sharia4Belgium. Tijdenlang is de kleine groepering met rust gelaten. Nu er zo'n honderd geradicaliseerde jongeren naar Syrië zijn afgereisd schiet justitie in de versnelling.

Of het wat uitmaakt? Nee. En waarom niet? Omdat het Belgische justitieapparaat niet deugt. Het land staat bij de vervolging in een ongemakkelijke spreidstand: De wil is aanwezig maar de uitvoering faalt. Tot voor kort werden opgelegde celstraffen tot drie jaar niet uitgevoerd. Veroordeelden konden gewoon het misdaadpad vervolgen. Van de liberale minister van Justitie Annemie Turtelboom moeten veroordeelden, let wel, éénderde van hun straf uitzitten. Al blijkt in de praktijk dat deze minimale periode vaak niet eens wordt gehaald. Het merendeel van de veroordeelden krijgt bovendien een enkelband. Geen afschrikkende werking dus, om het mild uit te drukken. Lidmaatschap van een terroristische organisatie kan ten hoogste met tien jaar gevangenis worden gestraft. Maar nergens zijn wapens of munitie aangetroffen bij deze anti-terreuractie. Dus u weet het wel: een paar maanden voorarrest en dan de bank thuis.

Hondsberoerd

De andere wankele poot in de spagaat is dat vertegenwoordigers van de rechtsstaat niet het goede voorbeeld geven. Een diender aangehouden na een verkeersongeluk met een slok op, zoals laatst een Gentse hoofdcommissaris, kent geen schaamte. 'Shit happens', was zijn reactie. Boekhoudkundige trucjes bij declaraties. Het voortrekken van vriendjes bij benoemingen. Vervalsen van processen-verbaal. Het blijkt schering en inslag. Bij het wijzen naar de graaicultuur binnen het Hasseltse politiekorps kregen niet de daders maar de klokkenluiders de wind van voren. Let wel: Veel politieagenten werken naar eer en geweten maar het imago van het Belgische korps is inmiddels hondsberoerd.

De laatste rel betreft een politiecommissaris uit Ieper die vorig weekeinde bij een voetbalwedstrijd een 17-jarig meisje aanvloog. Zijn reactie tegenover de media: “Ik denk dat mijn job volledig los staat van wat er zich op een voetbalveld afspeelt.”

Een kind aanvallen. Daarop is Sharia-aanvoerder Fouad Belkacem nog niet betrapt. De Belgische justitie staat of valt bij haar geloofwaardigheid.

    Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

    Geef een antwoord