In onze gedachten vloog de spionage-drone bij wijze van spreken alle tuinen in. De nieuwe drone blijkt nu, tijdens het eerste drone-festival in Nederland een multi inzetbare robot, een welkome uitvinding die zelfs levens redt.

STEUN RO

Wie een aantal jaren geleden het woord drone hoorde, associeerde dit met raketten, spionage en met inbreuk op de privacy. In onze gedachten vloog de drone bij wijze van spreken alle tuinen in, waar die zwevend boven ons keukenraam heel gedreven, data verzamelde voor o.a de AIVD, het OM en voor ongecontroleerde nieuwsgierigen. De drone stond voor negativiteit.
Afgelopen vrijdag op het eerste Drone-festival in Nederland, verdween deze negatieve connotatie, naar de achtergrond. De nieuwe drone blijkt nu een multi inzetbare robot, een welkome uitvinding die zelfs levens redt.

Onderzoeker Guido de Croon, van de Technische Universiteit in Delft, is één van de sprekers op de Dronefestival. Hij staat voor een volle zaal in het Beeld en Geluid Museum op het Mediapark in Hilversum. In de zaal zitten wetenschappers, professionals, verkopers, hobbyisten, studenten en andere geïnteresseerden met de drone als middelpunt.
Verschillende modellen liggen of staan in de zaal. Grote norse glimmende spinnen, libellen, ’UFO’s’ en minuscule witte vliegtuigjes staren naar ons. Voor elk wat wils. Later op de middag spreken wij Guido de Croon persoonlijk en legt hij graag uit hoe een drone mensenlevens redt.

Onderzoeker Guido de Croon

”In situaties waarbij wij brand constateren in een pand, kan de drone het gebouw in worden gevlogen, voor een verkenningstocht. De drone kan via de ingebouwde camera laten zien of er mensen in het gebouw aanwezig zijn of waar deze zich precies bevinden. Tijdige lokalisering kan levens redden. Daar waar wij brandweermensen inzetten, neemt de drone het werk van ze over voor extra veiligheid. Mocht de drone ergens tegenaan vliegen, door de hitte smelten of ontploffen, dan sturen wij een nieuwe achteraan en nog een en nog een.”

Bij zijn uitleg laat Guido de Croon een mini drone zien, die net zo lang is als zijn wijsvinger. “Klein, slim en zeer praktisch”, vervolgt Guido de Croon. Hij geeft ons nog een voorbeeld van een reddingsactie met de drone. ”Door de drone een lawine in te sturen, kan deze mogelijke slachtoffers volgen, die met de sneeuwmassa mee worden meegesleurd. Zo kunnen wij tijdig op de exacte plek komen waar slachtoffers onder het sneeuw bedolven liggen, iets wat hun overlevingskansen vergroot.”

Ongekende mogelijkheden

Andere sprekers sluiten aan met hun lof en voorbeelden.”Wij bevinden ons in een tijdperk om alles uit te proberen met de drone en zijn ongekende mogelijkheden.
Voor de media is de komst van de drone een groot feest. Fotograferen en filmen krijgen nu al een nieuwe dimensie met foto’s en opnamen waarbij de cameralens van bovenaf op het doel inzoomt. Beleving van deze beelden en het resultaat is hierdoor intenser, vergeleken met vroeger.
Je staat als het ware midden in de ‘scene’.

Stappen wij vanuit de mediawereld de landbouwsector in, dan zal de boer ook een drone kunnen laten invliegen om zijn land te meten, nu of in de nabije toekomst.” Een andere drone specialist in de zaal meldt dat hij zijn drones inzet om vliegtuigen te laten inspecteren na bliksem en onweer.
”Waar het vroeger vooral om de vliegsnelheid ging, draait het nu meer en meer om de intelligentie van de drone. Hoe slimmer de software, des te meer mogelijkheden” meldt een drone-verkoper.

Veilig vliegen

Alle specialisten en dronefans in de zaal zijn het met elkaar eens dat het drone vliegen veilig dient te gebeuren.
Wat de sprekers en fans missen, is duidelijkheid rondom wetgeving voor het vliegen met drones.
Nederland hanteert volgens een drietal sprekers, andere regels dan bijvoorbeeld België
”De lichte drone (ROC light) mag tijdens zijn vlucht niet hoger dan 120 meter boven de grond vliegen in Nederland, terwijl het zwaardere type tot 50 meter mag stijgen.
In België maneuvreert de dronepiloot zijn kistje tot 10 legale meters hoog, alles boven de 10 meter schijnt verboden te zijn, terwijl in Frankrijk en Duitsland de drones iets hoger mogen vliegen.”
Een precieze hoogte wordt niet genoemd
Verschillende interpretaties van de algemene regel: ’met een drone op veilige afstand van mensen en gebouwen vliegen’ zorgen voor extra verwarring bij de aanwezigen. Een aanwezige luchtvaartpolitieman begrijpt de consternatie, maar kan er niets toevoegen.

Ook over de no fly zones heerst er onduidelijkheid en onbegrip in de zaal.
De luchtvaartpolitieman: ”De weg van een 747 zomaar kruisen? dat kost je 8100 euro aan boete.
Een vogel smelt in een vliegtuigmotor, een drone niet. Blijf dus weg bij Schiphol.”
De agent motiveert zijn verbiedende kreet: ”Het radarsysteem op Schiphol kan een drone niet detecteren, het gaat hier om een ander systeem met andere algoritmen.” Een hobbyist reageert met de opmerking dat hij niet op Schiphol maar in Spijkenisse op zijn eigen erf, 50 meter hoog vliegt, echter ook dat is verboden. Zijn erf bevindt zich in een drone no-fly zone.

Alle sprekers pleiten unaniem voor heldere uniforme Europese wetgeving om meer duidelijkheid te krijgen. Hun argument is dat de drone nu en in de toekomst bijna niet meer weg te denken is.
Er ligt een voorstel bij het Europese Parlement om met aangepaste wetgeving, binnen 1 jaar meer duidelijkheid te scheppen eindigt de dagvoorzitter.

copyright

Anacaria  Martijn

ana1961caria@hotmail.com'
Bachelor Journalistiek 1990 Utrecht, afstudeerrichting: Schrijvende Pers. Gaat uitdagingen aan. Heeft een erop uit mentaliteit. Interviewt, onderzoekt, analyseert en becommentarieert. Staat voor journalistieke onafhankelijkheid. Specialisme Technologische Ontwikkelingen en Human Interest