De stille kracht

Verblijvend in Latijn Amerika, meer exact, in Bolivia, vraag ik mij af waarom de Indiaan zijn hoofd zo naar het westen keert. Alles daar vandaan, lijkt een zegening te zijn. Waar is zijn trots, zijn waardigheid? Of komt het allemaal nog goed?

De Spanjaarden lieten niets heel van de oorspronkelijke cultuur in zuid en midden Amerika. Alleen in heel afgelegen gebieden en in het geheim, leven die culturen (vaak ook in min of meer gemengde vorm), voort. Iedereen lijkt braaf katholiek, of nu steeds vaker, protestant, woont in een fatsoenlijk huis, rijdt een mooie auto en gaat degelijk, westers gekleed. Alleen hun uiterlijk verraadt hun oorsprong.

Wat gelooft echter de gemiddelde ‘Indiaan’? Een taxichauffeur ergerde zich aan de toenemende drukte van het verkeer. Is dit vooruitgang of gaan we allemaal naar de hel?, was zijn vraag.

Echter, door de toenemende vervuiling, verandert het klimaat en overal ter wereld, of we nu willen of niet, geven we ons rekenschap van de gevolgen van ons handelen. Te veel onverstandige daadkracht is de hedendaagse realiteit. We zullen moeten veranderen. Ons meer naar de aarde moeten wenden en de natuur, zoveel is duidelijk.

De ecologie komt voornamelijk uit Indiaans Amerika. Nu zien we met de klimaatverslechtering in dat het schip om moet: meer hernieuwbare energiebronnen, andere huizenbouw, ander transport en ga zo maar door.

Is deze stille, onzichtbare kracht de hoop van de Indiaan? Dat gewoon door het feit dat het een maand later pas regentijd is dan normaal? Dat dit zo erg is en duidelijk, dat het roer gewoon om moet? Is dat God’s kracht die de mens weer naar Hem doet buigen? Het heeft er alle schijn van.

En voor een plan dat de gelijkheid, wereldwijd bevordert, alsook de ecologie, zie deze link: www.hansvandesande680.wix.com/background (o.a. in het Engels).

Mijn gekozen waardering € -

I am a journalist, writer, translator. See for my activities: www.sunspeech.nl. I live in Bolivia. Before, I travelled the world, visiting Tanzania, Kenia, South Africa, India, Nepal, Guatemala, Mexico, Peru and Ecuador. I also work for charities, for an ecard or a new contact, see: www.foundationeffort4charities.org. Your contribution is for charities.